Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (βίντεο)

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (βίντεο)

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύσκολη» και «αναγκαία» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού».

Κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας, τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια, και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

«Είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Οπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία» πρόσθεσε.

«Το τελευταίο συνέδριο υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλαν τα μνημόνια»

«Το σημερινό συνέδριο του ΣΕΒ είναι το τελευταίο που διεξάγεται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και το καθεστώς των μνημονίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα είναι και το πρώτο συνέδριο που συμπίπτει με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις».

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη", σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης» και πως «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης».

«Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια», τόνισε.

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (βίντεο)-1

«Ανακάμπτουμε δυναμικά»

«Η χώρα μας, η κοινωνία μας, η οικονομία μας όχι μόνο άντεξε στα δύσκολα. Αλλά σήμερα ανακάμπτει δυναμικά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «σήμερα είμαστε εδώ να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της επιστροφής μας στο οικονομικό γίγνεσθαι, να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να οικοδομήσουμε το μέλλον που δικαιούμαστε στη βάση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Ολοκληρώνουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος, αποκαθιστώντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα στο διεθνές στερέωμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια, για να υπογραμμίσει πως «τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (βίντεο)-2

«Δύο στόχοι για τα επόμενα χρόνια»

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις».

«Και σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών», πρόσθεσε, για να τονίσει:

«Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους:

Στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε και την ετοιμότητα της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων της τέταρτης αξιολόγησης».

Αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι  «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Εστειλε το μήνυμα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση,που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. Ιταλία) «όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (βίντεο)-3

«Στην ώρα τους οι εκλογές»

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του και συμπλήρωσε:

«Προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό το λόγο πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση νέας Υπηρεσίας Μιας Στάσης, για τη σύσταση εταιρειών, καθιστώντας για πρώτη φορά δυνατή την σύσταση εταιρείας μέσα σε λίγη ώρα από τον υπολογιστή", προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.

Τέλος, προανήγγειλε ότι ενώ μειώνονται οι πόροι πανευρωπαϊκά, την επόμενη περίοδο για την Ελλάδα θα υπάρχει αύξηση πόρων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σχολίασε ότι αυτό γίνεται εφικτό γιατί από εκεί που η Ελλάδα ήταν στη μέση ή στις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της απορροφητικότητας, τώρα φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις.

«Μαζί με τον κόσμο της εργασίας επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, δίνουμε υπόσταση στα σχέδια ζωής και δημιουργίας των ανθρώπων της», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή