Κοστέλο: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Κοστέλο: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με την πολιτική κρίση στην Ιταλία συνέδεσε ο επικεφαλής του κλιμακιίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Κοστέλο επεσήμανε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιώντας παράλληλα πως η πρόσφατη ιταλική αναταραχή στέλνει ένα μήνυμα πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα είναι σε εύθραυστη κατάσταση.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση στην Ιταλία έχει επίπτωση στα spreads. «Θα είναι εύθραστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως οι ριζικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Κοστέλο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της, και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, διότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. «Είναι σημαντικό και οι εταίροι να κάνουν τις προσπάθειές τους. Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και βρίσκεται στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί, αλλά η κατάσταση δεν βοηθά την Ελλάδα». «Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική. H Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οχτώ χρόνια» σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αλλά η βασική πρόκληση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτεί οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την Ελλάδα να έχει βιώσιμες πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Σε σχέση με το ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας, είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επόμενη ημέρα και πως λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10 με 20 ετών.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή