H υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

H υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3,3 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού ετησίως μόνο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, θα αποτρέψει επίσης την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα.

Ωστόσο, μία υπερθέρμανση της τάξεως των 3,7 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 7,5 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις ετησίως έως τα μέσα του αιώνα.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους σε μύες και αρθρώσεις. Είναι ενδημικός ιός σε περισσότερες από 100 χώρες και μολύνει περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με περίπου 54 εκατομμύρια περιπτώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Επειδή τα κουνούπια που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό ευδοκιμούν σε θερμές και υγρές συνθήκες, απαντώνται πιο συχνά σε περιοχές με αυτές τις καιρικές συνθήκες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φελίπε Κολόν-Γκονζάλεζ μελέτησε κλινικά και εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εκθέσεις για τον δάγκειο πυρετό στη Λατινική Αμερική και χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης σε διαφορετικά κλιματικά σενάρια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς θα μπορούσε να μειώσει τις περιπτώσεις δάγκειου πυρετού έως και κατά 2,8 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με το σενάριο αύξησης κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου. Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό θα προκαλέσει επιπλέον πτώση σε κατά μισό εκατομμύριο κρούσματα ετησίως.

Το νότιο Μεξικό, η Καραϊβική, ο βόρειος Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η παράκτια Βραζιλία θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αυξήσεις στις περιπτώσεις του δάγκειου πυρετού. Η Βραζιλία θα επωφεληθεί περισσότερο από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα περιορίσει επίσης την εξάπλωση της νόσου σε περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Παραγουάη και η βόρεια Αργεντινή.

Πηγή: meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή