Tζανακόπουλος: Περιμένουμε από τον κ. Ζάεφ το αποφασιστικό βήμα για συμφωνία

Tζανακόπουλος: Περιμένουμε από τον κ. Ζάεφ το αποφασιστικό βήμα για συμφωνία

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Την προηγούμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες υπήρξε μία επιτυχημένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην οποία κατέληξαν στο γενικό περίγραμμα της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών, ωστόσο αυτό που αναμένουμε είναι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τελικά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία από ότι φαίνεται και οι δύο χώρες επιδιώκουν», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, και συνέχισε: «Ωστόσο ο κ. Ζάεφ πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες και στο εσωτερικό της χώρας του και αυτό είναι εκείνο που αναμένουμε».

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί όλα και μένουν οι τελικές υπογραφές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων όλα όσα συμφωνούνται αποτυπώνονται και γραπτώς. Αυτό που αναμένουμε είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς τον χρόνο τον οποίο θα γίνει».

Σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ.Τζανακόπουλος επισήμανε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για περισσότερους από 4 μήνες και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε και κατέληξαν με τον υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε μια τεχνική επί της αρχής συμφωνία. Από εκεί και πέρα το ζήτημα των πολιτικών αποφάσεων αφορά τους πρωθυπουργούς. Ορθώς ο κ. Κοτζιάς είπε πως σε ότι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών οι δύο έχουν καταλήξει και έχουν ολοκληρώσει το έργο το οποίο έπρεπε να κάνουν».

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτούν πάρα πολύ και η Νέα Δημοκρατία και οποιοσδήποτε άλλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης να βρουν έναν λόγο για να μην την ψηφίσουν.

«Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας, θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα και αυτό γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τεχνικούς και δεσμευτικούς όρους «, υπογράμμισε.

Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πάει να «δώσει» το όνομα για να «πάρει» χρέος, απάντησε ως εξής: «Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπολιτευτική ρητορική, τη στιγμή που θα έπρεπε να τοποθετείται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και στο ζήτημα του ονοματολογικού».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το δικό του πολιτικό αδιέξοδο λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επί περίπου πέντε μήνες τώρα έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές θέσεις. Καλούμε τη ΝΔ να τοποθετηθεί, επιτέλους, επί της αρχής στο ζήτημα και να μην προσπαθεί να βρίσκει τρόπους ώστε να διαφεύγει της πολιτικής τοποθέτησης».

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε πει από την αρχή με όλη τη δυνατή σαφήνεια ότι εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στη βάση μιας εθνικής γραμμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008, και αυτό θα ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ»

Οικονομία

«Ούτε από τον επικεφαλής του Eurogroup, ούτε από κανέναν άλλον πολιτικό θεσμό, ούτε πολύ περισσότερο από κανένα άλλο κράτος μέλος δεν μπαίνει το ζήτημα ούτε της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ούτε φυσικά της παράτασης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία θα έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η απόφαση που θα ληφθεί στις 21 Ιουνίου δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος από τον Αύγουστο και μετά.

Σε ερώτηση για το τι πράξει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό Πρόγραμμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει κατά κανέναν τρόπο την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας «.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης των στρωμάτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά την περίοδο της κρίσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και από εκεί και πέρα στη βάση και της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε.

Σε ερώτηση πότε θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε: «Είναι δεδομένο από το ολιστικό πρόγραμμα της αναπτυξιακής στρατηγικής το οποίο έχουμε καταθέσει και έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για το ζήτημα των βουλευτικών εκλογών δήλωσε πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: «Η πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, διότι τότε θα μας δοθεί η δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο περιόδους: Την περίοδο 2010-2014 και την περίοδο 2015-2019. Και επιτρέψτε μου να κάνω την εκτίμηση ότι η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι συντριπτικά υπέρ της δεύτερης περιόδου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή