Κίνηση καλής θελήσεως του Κιμ ενόψει συνόδου

Κίνηση καλής θελήσεως του Κιμ ενόψει συνόδου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Στην αποπομπή των τριών ανώτερων αξιωματικών του στρατού της προχώρησε η Β. Κορέα, σε μια κίνηση που καταδεικνύει την πρόθεση του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν να απαλλαγεί από συντηρητικά και μεγαλύτερης ηλικίας στοιχεία στο στράτευμα, προσκολλημένα στην παραδοσιακή πυρηνική πολιτική της Πιονγιάνγκ, που θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν προβλήματα στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Ο Κιμ προετοιμάζεται για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει και την πρώτη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Θα λάβει χώρα σε έναν από τους ακριβότερους προορισμούς της Ασίας, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί ποιος από τους συμμετέχοντες θα καλύψει τα έξοδα τα οποία θα είναι, αναντίρρητα, τεράστια.

Παρόλο που τα αίτια της αντικατάστασης των τριών αξιωματικών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, πιστεύεται ότι η κίνηση αυτή επιτρέπει στον Κιμ Γιονγκ Ουν να ελέγχει καλύτερα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με αναλυτές, η «ανακατάταξη αυτή δείχνει την πρόθεση του Κιμ Γιονγκ Ουν να διορίσει αξιωματικούς τους οποίους μπορεί να εμπιστευθεί και του είναι πιστοί και σε θέση να ελέγξουν τον Στρατό του Λαού».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τελικά άλλαξε γνώμη και θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη, θέλει να διαπραγματευθεί τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα άρουν τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, αν η χώρα συμφωνήσει να αδρανοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι η ηγεσία της Β. Κορέας θεωρεί ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι αναγκαίο για την επιβίωσή της, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να προσηλώνεται περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη. Σχετικά με τις αποπομπές, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν δημοσίευσε τα ονόματα των αξιωματικών την ώρα που οι Αρχές της Ν. Κορέας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την είδηση.

Πάντως, δεδομένου του ρόλου του στρατού στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δευτερεύων, οι ανακατατάξεις είναι πιο πιθανό να έγιναν προκειμένου να τοποθετηθούν στην ηγεσία του στρατού άτομα τα οποία είναι νεότερα και έμπιστα στον Κιμ Γιογνκ Ουν. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι αξιωματικοί είναι νεότεροι από τους προκατόχους και έχουν κάποια εμπειρία σε επαφές με ξένους πολιτικούς και αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή