Μόλις κατά 66 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Απρίλιο

Μόλις κατά 66 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Απρίλιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σταγονόμετρο πληρώνει τις υποχρεώσεις του το ελληνικό Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί και νέα «φέσια» στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου περιορίστηκαν μόλις κατά 66 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από 3,424 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 3,358 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.

Δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να δημιουργήσει και προβλήματα στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία πληρωμών προς το παρόν).

Τη στιγμή, πάντως, που η κυβέρνηση όφειλε να ακολουθεί ταχύτερη διαδικασία πληρωμών, καταβάλλει ελάχιστα ποσά κάθε μήνα και ενδεχομένως να μην καταφέρει μέχρι τα τέλη Αυγούστου να μηδενίσει τα χρέη όπως προβλέπεται από τα συμφωνία που έχει υπογράψει με τους πιστωτές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στα τέλη Απριλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μειώθηκαν στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2018. Αντίθετα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από 675 εκατ. σε 741 εκατ. ευρώ. Συνολικά, πάντως, χρωστάει 3,358 δισ. ευρώ Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Απριλίου ως εξής:

• 127 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 311 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,186 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 395 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 574 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 375 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 741 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Διευκρινίζεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή