Θύμα του τεράστιου μεγέθους του δείχνει να πέφτει το Airbus A380

Θύμα του τεράστιου μεγέθους του δείχνει να πέφτει το Airbus A380

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, ο διεθνής Τύπος αποκαλούσε το νέο αεροσκάφος της Airbus, το Α380, «νέο βασιλιά των αιθέρων και σύμβολο των υψηλών ευρωπαϊκών φιλοδοξιών». Χθες, το γερμανικό επενδυτικό ταμείο Dr. Peters Group ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει και θα πουλήσει για ανταλλακτικά δύο Α380 που έχει στην κατοχή του, διότι δεν μπορεί να βρει αεροπορική εταιρεία πρόθυμη να τα ενοικιάσει.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η Singapore Airlines είχε θέσει σε υπηρεσία τα Α380 εν μέσω πανηγυρισμών, ωστόσο επέστρεψε δέκα χρόνια αργότερα τα δύο Α380 που είχε ενοικιάσει στους Γερμανούς ιδιοκτήτες τους. Παρά τις θετικές κριτικές που είχε πάρει το Α380 για την ήσυχη και ευρύχωρη καμπίνα του, σήμερα πολλές αεροπορικές εταιρείες εγκαταλείπουν το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο για χάρη μικρότερων αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, τα οποία είναι οικονομικότερα διότι διαθέτουν δύο και όχι τέσσερις κινητήρες όπως το Α380. Η απόφαση του γερμανικού επενδυτικού ταμείου επιδεινώνει το πρόβλημα για την Airbus, η οποία πασχίζει να διατηρήσει το αεροσκάφος σε παραγωγή, καθώς οι παραγγελίες διαρκώς μειώνονται. «Από ψυχολογικής απόψεως, αυτό δεν είναι καλό για την Airbus, αλλά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αεροσκάφος με πολύ μικρή αγορά μεταχειρισμένων», εξηγεί στο Reuters ο Χάουαρντ Γουίλντον, αναλυτής της αεροπορικής αγοράς. «Είναι υπερβολικά μεγάλο το Α380. Υπήρξε μάχη για το ποια τάση θα επικρατήσει στις αεροπορικές εταιρείες, και το Α380 έχασε», προσθέτει. Η Singapore Airlines επέστρεψε πέρυσι τα δύο Α380 στην Dr. Peters, η οποία τα ξαναέβαψε και τα αποθήκευσε. Παράλληλα, προσπαθούσε να βρει αεροπορικές εταιρείες πρόθυμες να τα ενοικιάσουν. Εκτοτε, η τύχη τους ήταν άγνωστη.

«Επειτα από εξαντλητικές και έντονες διαπραγματεύσεις με διάφορες αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, η HiFly και η IranAir, η Dr. Peters Group αποφάσισε να πουλήσει ως ανταλλακτικά τα αεροσκάφη», ανακοίνωσε το επενδυτικό ταμείο. Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα μπορούσε να αποκομίσει 80 εκατ. δολάρια από την πώληση των ανταλλακτικών των δύο Α380. Η Airbus εξακολουθεί να θεωρεί ότι το εμβληματικό αεροσκάφος θα καταφέρει να αποδείξει την αξία του, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια προκαλεί συμφόρηση στα αεροδρόμια των μεγάλων πόλεων. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση του Dr. Peters. Εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην αγορά μεταχειρισμένων για τα Α380 και στη δυνατότητα να επεκτείνουμε την επιχειρησιακή βάση», ανακοίνωσε χθες η Airbus.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο Α380 θα πωληθούν ως ανταλλακτικά, αλλά δεν πρόκειται να διαλυθούν εντελώς. Πολύτιμα ανταλλακτικά, όπως τα ηλεκτρονικά και το σύστημα προσγείωσης, θα αφαιρεθούν από τις δύο τεράστιες ατράκτους και θα πωληθούν. Οι κινητήρες τους έχουν ήδη αφαιρεθεί και έχουν ενοικιαστεί στην κατασκευάστρια εταιρεία τους, τη Rolls-Royce.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή