Η αντεπίθεση των ελληνικών ροζέ

Η αντεπίθεση των ελληνικών ροζέ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το 2011, όταν αποφασίσαμε να βγάλουμε στην αγορά το πρώτο μας ροζέ, το Petite Fleur, από Σιδερίτη, πολλοί συνάδελφοί μας έλεγαν ότι ήταν μεγάλο ρίσκο. Iσχυρίζονταν ότι εξαιτίας του απαλού σομόν χρώματός του δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπορικά και μας προέτρεπαν να το κάνουμε τουλάχιστον πιο κοκκινωπό, για να έχει, ίσως, καλύτερη τύχη. Ομως εμείς, γνωρίζοντας τα περίφημα ροζέ της Προβηγκίας και τις ροζέ σαμπάνιες, και πιστεύοντας ότι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ποιοτικό ροζέ κρασί, επιμείναμε», λέει η Εριφύλη Παρπαρούση, οινολόγος του ομώνυμου οινοποιείου της Πάτρας.

Επέμειναν και δικαιώθηκαν. Σήμερα, το Petite Fleur σαρώνει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εξασφαλίζει εντυπωσιακές βαθμολογίες στα πιο έγκυρα οινικά έντυπα του κόσμου. Αναμενόμενα όλα αυτά για ένα εξαιρετικό κρασί, με λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους, μεταλλικότητα στη γεύση και ευχάριστη επίγευση με «τραγανή» οξύτητα, που πίνεται ως απεριτίφ αλλά ταιριάζει αρμονικά και με διάφορα εδέσματα.

Αύριο, Κυριακή 10 Ιουνίου, στην αίθουσα «Θάλεια» του ξενοδοχείου Hilton, το Petite Fleur και άλλα εκατό και πλέον ροζέ, από όλη την Ελλάδα, θα περιμένουν τους οινόφιλους για να τους επιδείξουν τις αρετές τους. «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης γευσιγνωσίας που διοργανώνεται από το «Οινόραμα».

Ροζ, τριανταφυλλί, ερυθρωπά, σομόν, πορτοκαλί –η χρωματική γκάμα τους είναι μεγάλη–, τα κρασιά αυτής της κατηγορίας είναι φρέσκα και ξεδιψαστικά, φρουτώδη και γοητευτικά, παιχνιδιάρικα και ευκολόπιοτα. Ιδανικά για το καλοκαίρι, δηλαδή. Ως συνοδοί φαγητού θεωρούνται… πασπαρτού, γιατί είναι ευέλικτα και ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα – από μια ταπεινή ντοματοσαλάτα και λαδερά μέχρι αστακό, κι από ριζότι και πιάτα ασιατικής κουζίνας μέχρι τάρτες ή σορμπέ φρούτων.

Επιπλέον, είναι ιδανική μέση λύση αν η παρέα δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ ερυθρού ή λευκού κρασιού. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία τα ροζέ έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα λευκά κρασιά!

Και στην Ελλάδα; Πότε μπήκε η χώρα μας στη νέα pink εποχή; Οταν άφησε πίσω της το κλασικό χύμα και συχνά οξειδωμένο κοκκινέλι: η απροσδιόριστη προέλευση και η χαμηλή ποιότητά του είχαν επί δεκαετίες καταδικάσει τα ροζέ στην ανυποληψία. Σήμερα, βρίσκουμε εξαιρετικούς εκπροσώπους της κατηγορίας απ’ άκρη σ’ άκρη του ελληνικού αμπελώνα, από Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μανδηλαριά, Κοτσιφάλι, Μοσχάτο, Μούχταρο, Αυγουστιάτη (μαζί με άλλες γηγενείς ή διεθνείς ποικιλίες). Εκπληκτικά ροζέ παράγονται με μεγάλο αγώνα, που ξεκινάει από το αμπέλι – με σωστή επιλογή σταφυλιών, αμπελοτόπων αλλά και ιδανικής στιγμής τρύγου. Και, φυσικά, με μαεστρία στην οινοποίηση. Περάστε μια βόλτα από το Hilton αύριο και θα το διαπιστώσετε.

​​10 Ιουνίου, Hilton, αίθουσα «Θάλεια», 12.00-20.00. Εισιτήριο 8 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή