Πόλεμος δηλώσεων μετά το φιάσκο στο G7

Πόλεμος δηλώσεων μετά το φιάσκο στο G7

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα περίμενε κανείς ότι την παραμονή της σημαντικής συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν απορροφημένος με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και τα προβλήματα ασφαλείας στην Απω Ανατολή. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εγκατέλειψε ούτε στη Σιγκαπούρη τις συνήθειές του. Ξεκίνησε την ημέρα του με έναν καταιγισμό tweets εναντίον των κυριότερων συμμάχων και εταίρων του, συνεχίζοντας την επιθετική τακτική του που είχε οδηγήσει, μία ημέρα νωρίτερα, σε ναυάγιο τη σύνοδο του G7.

«Το δίκαιο εμπόριο πρέπει να αποκαλείται ηλίθιο εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο», έγραψε σε ένα από τα μηνύματά του ο Τραμπ, κατηγορώντας τους άλλους ηγέτες του G7 για το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, της τάξης των 800 δισ. δολαρίων, της χώρας του. «Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του ΝΑΤΟ για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο εμπόριο», έγραψε σε άλλο μήνυμά του. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε περιλούσει με τους χαρακτηρισμούς «ανέντιμος» και «αδύναμος» τον πρωθυπουργό του Καναδά και οικοδεσπότη της συνόδου του G7, Τζάστιν Τριντό. Ακόμη επιθετικότερος, ο Πίτερ Ναβάρο, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε στο Fox News ότι «υπάρχει μια ειδική θέση στην κόλαση» για τον Τριντό, κατηγορώντας τον ότι «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον Αμερικανό πρόεδρο στη σύνοδο.

Στο πλευρό του Τριντό στάθηκε η Κομισιόν, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την απαρέσκειά της για τον τορπιλισμό του κοινού ανακοινωθέντος από τον πρόεδρο Τραμπ εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «απογοητευτική και κάπως θλιβερή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή