«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό κείμενο υπέγραψαν σήμερα οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ – Ουν κατά την ιστορική τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» προς την Βόρεια Κορέα, ενώ η τελευταία δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου». 

Στο κείμενο, ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την επιτυχή διάσκεψη, δήλωσε ότι είναι περήφανος με ότι συνέβη σήμερα και ξεκαθάρισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κορεατική χερσόνησο θα είναι πολύ διαφορετική.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και συμπλήρωσε: 

«Ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ' ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.

Εκεί, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος» και ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας προς το παρόν παραμένει άγνωστο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς πήγαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος, στ' αλήθεια (η συζήτηση ήταν) πολύ θετική. Νομίζω πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε. Θα πάμε τώρα για να υπογράψουμε». Δεν διευκρίνισε το είδος του εγγράφου που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Κιμ βάδιζαν στο προαύλιο γύρω από το ξενοδοχείο Capella, έπειτα από το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ-1

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη», ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια «καλή σχέση».

Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι πριν από λίγη ώρα καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το εάν σημειώθηκε πρόοδος και εάν θα ανακοινωθεί μια διμερής συμφωνία μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου κορυφής αυτής.

Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των

ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ' αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ-2

Ο Κιμ είπε στον Τραμπ αφού αντάλλαξαν την ιστορική χειραψία τους ότι η συνάντησή τους σε πολλούς θα φανεί σαν «επιστημονική φαντασία», πριν βαδίσουν ως τη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου για την ιδιαίτερη συζήτησή τους, με παρόντες μόνο διερμηνείς, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ-3

Η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

Στα χρηματιστήρια η κατάσταση είναι ήρεμη. Καθώς ο Τραμπ και ο Κιμ συζητούν, ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει αν οι δύο για πολλούς απρόβλεπτοι ηγέτες μπορούν να αποκλιμακώσουν μια από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

 

Ενόψει της συνόδου, ο Τραμπ συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ' αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».


Διαβάστε ακόμα: Η ιστορική συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν που διήρκησε 41 λεπτά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή