Σε «ελεύθερη πτώση» οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα το 2018

Σε «ελεύθερη πτώση» οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα το 2018

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία χρονιά με θλιβερές «επιδόσεις» στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας προμηνύεται το 2018. Από τις αρχές του έτους έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μόλις 40 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες και 66 συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντα δότη), ενώ έχει καταγραφεί μόλις 1,5 δότης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν συνολικά 29 εγκεφαλικοί θάνατοι –όταν πέρυσι είχαν αναφερθεί συνολικά 133– και αξιοποιήθηκαν τα όργανα 17 δοτών. Με δεδομένο ότι το 2017 ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν 6,1 και οι μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν 212, θα πρέπει να σημειωθεί θεαματική αύξηση στην προσφορά οργάνων το δεύτερο εξάμηνο του 2018, για να φτάσουμε έστω στα περυσινά επίπεδα. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα υπολείπεται σημαντικά έναντι των περισσότερων χωρών της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι περίπου 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Διαχρονικά η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η πιο καλή «επίδοση» στον τομέα αυτό καταγράφηκε το 2008, οπότε πραγματοποιήθηκαν 318 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και καταγράφηκαν 8,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σε «ελεύθερη πτώση» οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα το 2018-1

Από τις αρχές του 2018 έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 53 μεταμοσχεύσεις νεφρού – οι 26 από ζώντα δότη.

Λίστα αναμονής

Στη λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα προς μεταμόσχευση βρίσκονται 1.300 νεφροπαθείς ασθενείς –από τους συνολικά 11.000 νεφροπαθείς που εκτιμάται ότι ζουν στη χώρα μας– και οι οποίοι μένουν «εγκλωβισμένοι» στη διαδικασία των τακτικών συνεδριών αιμοκάθαρσης. Πέρα από τη σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, οι μεταμοσχεύσεις συμβάλλουν και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που δαπανώνται σήμερα για την υγεία. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο κόστος αιμοκάθαρσης (τεχνητό νεφρό) υπολογίζεται στις 50.000-60.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος φροντίδας υγείας ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού –χωρίς να υπολογίζεται το έτος της επέμβασης– δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Με αφορμή το φετινό αρνητικό ρεκόρ –για το πρώτο εξάμηνο του 2018– η κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα στην αίθουσα συνελεύσεων του Τμήματος Ιατρικής της σχολής συνάντηση εργασίας με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές κλινικών και εργαστηρίων ΕΣΥ, καθηγητές και εκπροσώπους φοιτητικών οργανώσεων. Οπως ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, «στόχος της συνάντησης εργασίας για τις μεταμοσχεύσεις και τον θεσμό της δωρεάς ιστών και οργάνων είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων για την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή