Συνταξιούχοι κατάσκοποι και αστυνομικοί επιστρέφουν

Συνταξιούχοι κατάσκοποι και αστυνομικοί επιστρέφουν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

JOHN LE CARRE

Η κληρονομιά των κατασκόπων

μτφρ.: Βεατρίκη Καντζόλα-Σαμπατάκου

εκδ. Bell

Πολλοί θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα ιστορίες κατασκοπείας, τη στιγμή που η τεχνολογία έχει υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Κι όμως, οι ειδήσεις μας ενημερώνουν ότι ο χορός ή η «κληρονομιά» των κατασκόπων καλά κρατούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αρκεί να θυμηθούμε το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην πόλη Σάλτσμπερι, της νοτίου Αγγλίας, όπου δηλητηριάστηκαν ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος και η κόρη του, λίγους μήνες νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πόλη αναφέρεται στο πρόσφατο μυθιστόρημα του Τζον λε Καρέ, καθώς εκεί λειτουργεί μονάδα των μυστικών υπηρεσιών του Η.Β.

Η υπόθεση συνδέεται με την ιστορία του γνωστού εμβληματικού μυθιστορήματος «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», καθώς οι συνέπειες μιας παλιάς επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Λαχείο», που είχε οργανωθεί από τη Σέρκους, τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, κατά της Στάζι, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, φτάνουν έως την εποχή κατά την οποία τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου είναι μια μακρινή ανάμνηση. Ο Πίτερ, ένας απόμαχος της Σέρκους, έχει αποσυρθεί στο αγρόκτημά του, στη Βρετάνη, όταν μια επιστολή από την παλιά του υπηρεσία τον καλεί να παρουσιαστεί στο Λονδίνο γιατί τα παλιά μέλη της εξετάζονται, για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του πιο ικανού τους συναδέλφου και μιας αθώας γυναίκας που τον συνόδευε, στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Δυτική Γερμανία από την Ανατολική.

Οι γρήγοροι ρυθμοί, η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος, οι έξυπνοι διάλογοι και τα παιχνίδια της γάτας με τον ποντικό συνθέτουν ένα απολαυστικό μυθιστόρημα από τον δοκιμασμένο μετρ του είδους.

E.O. CHIROVICI

Το βιβλίο των κατόπτρων

μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης

εκδ. Πατάκη

Οταν άρχισα να διαβάζω το μυθιστόρημα του ρουμανικής καταγωγής συγγραφέα είχα την εντύπωση ότι το έχω ξαναδιαβάσει. Μου έφερε στον νου το κυνήγι της αλήθειας και τα πολλά πρόσωπά της όπως παρουσιάστηκαν στο επιτυχημένο έργο του Ελβετού συγγραφέα Ζοέλ Ντικέρ «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, και για το οποίο ο συγγραφέας του είχε κατηγορηθεί για λογοκλοπή.

Στο «Βιβλίο των κατόπτρων» παρακολουθεί κανείς να εξελίσσεται μια ιστορία σε πολλά επίπεδα και να εμφανίζεται η ίδια κάτω από διαφορετικά οπτικά πεδία. Ποια είναι η αλήθεια και πώς παρουσιάζει κανείς τα γεγονότα τα οποία γνωρίζει; Τι παιχνίδια παίζει η μνήμη και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τα περιστατικά στα οποία εμπλεκόμαστε; Ετσι είναι τα πράγματα όπως νομίζουμε;

Το 1987, στο Πρίστον, ένας γνωστός ακαδημαϊκός, ψυχολόγος, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ενώ είκοσι πέντε χρόνια αργότερα ένας λογοτεχνικός ατζέντης δέχεται χειρόγραφο από κάποιον που γνώριζε τον καθηγητή και περιγράφει με την προσωπική του ματιά τα γεγονότα της εποχής εκείνης μέχρι και τη δολοφονία του καθηγητή, η οποία είχε συγκλονίσει τον ακαδημαϊκό κόσμο. Στις ανακρίσεις που ακολουθούν και στις οποίες συμμετέχει ένας συνταξιούχος αστυνομικός και ένας δημοσιογράφος, τα παιχνίδια της μνήμης και η διαφορετική ματιά των εμπλεκομένων στήνουν έναν καμβά από πράξεις και παραλείψεις που περιπλέκουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα και καθιστούν την ταυτότητα του ενόχου άλυτο γρίφο.

Καλογραμμένη ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή