Ιταλογαλλικός πόλεμος λέξεων

Ιταλογαλλικός πόλεμος λέξεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σφοδρή φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας προκαλεί η οδύσσεια των 629 προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν επί μέρες στο ανθρωπιστικό σκάφος «Aquarius» και αναμένεται τελικά να γίνουν δεκτοί από τη Βαλένθια της Ισπανίας. Το Παρίσι κατηγόρησε την Ιταλία για κυνισμό, επειδή αρνήθηκε τον ελλιμενισμό του πλοίου και η Ρώμη απάντησε ότι η γαλλική υπερευαισθησία είναι υποκριτική. «Η Ιταλία δεν θα δεχθεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη τους στους μετανάστες», ήταν η σκληρή ανακοίνωση από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο βρισκόταν αποκλεισμένο από το Σάββατο στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας, μετά την άρνηση της Ρώμης και της Βαλέτας να επιτρέψουν την προσέγγισή του.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ιδιοκτήτρια του «Aquarius», απηύθυνε έκκληση σε Ιταλία και Μάλτα να αναθεωρήσουν την άρνησή τους, λέγοντας ότι η υγεία σημαντικού αριθμού των επιβατών του πλοίου κινδυνεύει. Μεταξύ των επιβατών του πλοίου βρίσκονται και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά και έξι εγκυμονούσες.

Ανυποχώρητος εμφανιζόταν, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι. «Πρόκειται για πλοίο υπό ξένη σημαία που μεταφέρει το ανθρώπινο αυτό φορτίο στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενήσαμε 650.000 μετανάστες, που πέρασαν μέσω Μάλτας –χώρας της Ε.Ε.– στην Ιταλία. Χαίρομαι που έδωσα μία πρώτη, μικρή απάντηση στο φαινόμενο αυτό», είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7. Ο Σαλβίνι έχει καταφερθεί επανειλημμένως κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που οργανώνουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς τες «εταιρείες ταξί για λαθρομετανάστες».

Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έδωσε άδεια στο «Aquarius» να ελλιμενισθεί στη Βαλένθια, ανέφεραν ότι το πλοίο θα καταπλεύσει στον προορισμό του το νωρίτερο την Παρασκευή. Η Βαλένθια φέρεται να επελέγη κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας, του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Τη στάση της Ιταλίας και την άρνηση της κυβέρνησης της Ρώμης να επιτρέψει τον κατάπλου του «Aquarius» επέκρινε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις της Ιταλίας έναντι του διεθνούς δικαίου.

«Κυνισμός»

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γαλλικής Προεδρίας Μπενζαμέν Γκριβό είπε: «Διαπιστώνουμε ένα βαθμό κυνισμού και ανευθυνότητας στη στάση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή τη δραματική ανθρωπιστική κρίση. Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ορίζει ότι η πλησιέστερη χώρα οφείλει να προσφέρει βοήθεια σε όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα». Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος κατακεραύνωσε την ιταλική κυβέρνηση από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι, λέγοντας ότι η Ρώμη επέλεξε να αθετήσει τις διεθνείς ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις. Τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης επαίνεσε, όμως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, που χαρακτήρισε την απόφαση της Ρώμης να μην επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου «μεγάλη στιγμή, ικανή να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Την ίδια στιγμή, πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής κατευθυνόταν στη Σικελία, έχοντας περισυλλέξει 937 πρόσφυγες και μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή