ΑΝΕΛ: Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συμφωνία

ΑΝΕΛ: Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συμφωνία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κείμενο είναι πολύ κακό». Με αυτή τη φράση σχολίαζε χθες σε συνομιλητές του στη Βουλή ο Π. Καμμένος τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο πως το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση να το ψηφίσει. Οι διαφοροποιήσεις ωστόσο υφίστανται. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αντικείμενο ακριβώς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε πως θεωρεί «πολύ καλή τη συμφωνία», κάτι που είχε πει και δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες. Σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με τους υπόλοιπους φέρεται να ήταν και η κ. Κουντουρά, που εντόπισε και θετικά σημεία.

Αντίθετα, τη «ρομφαία» της πλήρους αντίθεσης σήκωσε ο Δ. Καμμένος, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το κείμενο. Στα πολύ ενδιαφέροντα είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά ακούστηκε κριτική για τον κ. Κοτζιά. Πρόκειται για μια αλλαγή στη στάση του κόμματος, καθώς μέχρι πρόσφατα στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου Π. Καμμένου δέσποζαν τα θετικά λόγια για τον ΥΠΕΞ και η «στήριξη στο πρόσωπό του». Προφανώς και στους Ανεξάρτητους Ελληνες θεωρούν πως η τελική έκβαση της «κακής συμφωνίας» δεν μπορεί να προήλθε από έναν υπουργό που διαπραγματεύτηκε σωστά. Ως εκ τούτου, η χθεσινή συνεδρίαση πιθανότατα να αποτελεί και την αρχή της άρσης εμπιστοσύνης προς τον ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε από τους βουλευτές, συμφωνούντες ή διαφωνούντες, να πέσουν οι τόνοι στις δημόσιες παρεμβάσεις, καθώς το κόμμα έχει ενιαία γραμμή. Οσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας, για την οποία νωρίτερα ο κ. Δ. Καμμένος είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αποφασίσθηκε σύσσωμα πως θα καταψηφιστεί, καθώς «δεν αφορά απλά το Σκοπιανό, αλλά συνολικά την κυβέρνηση και την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια». Ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Τοσουνίδης προέβη σε σχετική ενημέρωση λέγοντας πως «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουμε σταθεροί: δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή». Ερωτηθείς για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη διαφοροποίηση του Θ. Παπαχριστόπουλου, τόνισε πως η απόφαση «είναι ενιαία και ομόφωνη». Τέλος, στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ., απάντησε πως «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυρ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή