Νέοι μεταξύ ελπίδας και απογοήτευσης

Νέοι μεταξύ ελπίδας και απογοήτευσης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση, ώστε να κρατήσουν ζωντανές την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ωστόσο, το μόνο στήριγμα είναι η οικογένειά τους αφού έχει υποχωρήσει η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, και δη τον πολιτικό κόσμο. Μάλιστα, ο ένας στους πέντε προβλέπει ότι σε 15 χρόνια θα έχει μεταναστεύσει. Οι πιο σημαντικές αξίες είναι η αξιοπρέπεια και η φιλία, σε αντίθεση με τη Βουλή και τα κόμματα. Χαρακτηριστικό της αντίληψής τους για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειονότητα των 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.

Ειδικότερα, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco με πρωτοβουλία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Οι νέοι ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούν την ανεργία (46%) και ακολουθούν η κακή οικονομική κατάσταση (16%) και το ξεπερασμένο εκπαιδευτικό σύστημα (13%).

• Οι έξι στους δέκα (58%) δήλωσαν ότι σε 15 χρόνια θα ζουν στην Ελλάδα· το 41% πιστεύει ότι θα εργάζεται στον τομέα που επιθυμεί, ενώ το 17% θα είναι σε αντικείμενο που δεν επιθυμεί. Το 11% πιστεύει ότι θα βρίσκεται στο εξωτερικό από επιλογή και το 10% από ανάγκη. Το 4% δηλώνει ότι θα είναι άνεργο.

• Το 54% των νέων απάντησε ότι ελπίζει σε κάτι καλύτερο, ενώ το 46% δήλωσε απογοητευμένο. Βέβαια, τα ποσοστά πρέπει να προβληματίζουν, καθώς η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε για νέους ανθρώπους. Ενδεικτικά, το 51% έχει θετικά συναισθήματα για τη ζωή του (ελπίδα, σιγουριά) και το 48% αρνητικά (ανασφάλεια, απογοήτευση, οργή).

• Η νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική στάση. Σε επίπεδο αξιών υπερέχουν η αξιοπρέπεια, η φιλία και η αλληλεγγύη (σε ποσοστό άνω του 90%), αλλά και σε επίπεδο προτεραιοτήτων η προσωπική ζωή και οι φίλοι υπερτερούν της επαγγελματικής προοπτικής και των δικαιωμάτων.

• Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια (99%), ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά για τον εθελοντισμό (78%). Πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με ποσοστά κάτω του 20%.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανέτης, «επενδύουμε στα παιδιά και τους νέους και μέσα από τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, ιδίως σε θέματα πολιτισμού και δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής της κοινωνικής αλληλεγγύης, θέτουμε τις βάσεις για την ενδυνάμωση της κουλτούρας του εθελοντισμού. Καλλιεργούμε την ισχυρή συλλογική συνείδηση, γιατί οι συμμετοχικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ανθρώπους με ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή