Τσίπρας: Συμφωνία που κάθε Ελληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 θα ήθελε

Τσίπρας: Συμφωνία που κάθε Ελληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 θα ήθελε

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συμφωνία που «κάθε Ελληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τη στάση της ΝΔ, που, όπως είπε, «σε μια θετική συγκυρία για τη χώρα, επιλέγει να χρησιμοποίησει το ισχυρότερό της όπλο (σ.σ. πρόταση μομφής) για να απειλήσει να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μόνο που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία είναι «η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος από την κρίση την οποία εσείς δημιουργήσατε», κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη για πολιτικό οπορτουνισμό, αλλά και για νομιμοποίηση, μέσω της στάσης του, του ακραίου εθνικιστικού λόγου. «Είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά και δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι για να ξεμυτίσει από το αυγό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Διχάζετε τους Ελληνες για να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξή σας», υπογράμμισε ακόμη, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, καταγγέλλοντας παράλληλα και προσπάθεια εκ μέρους του να «εμπλέξει με ιταμό τρόπο στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η ΝΔ και ο πρόεδρός της επέλεξαν με την ανεύθυνη στάση τους να ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας». Με πανομοιότυπες καθρεπτικές τοποθετήσεις με τους εθνικιστές του VMRO, περί «ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας», νομιμοποίησαν τον εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας», πρόσθεσε ακόμη. 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όπως ρητά αναφέρεται, η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εχοντας «όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αρνείται να δεχτεί μίζερη πραγματικότητα για τη χώρα.

«Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και Περιγράφοντας το όραμα για την Ελλάδα του αύριο, κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση, καλώντας επίσης σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή