Η Μέρκελ κρατά τα κλειδιά για συμφωνία στο Eurogroup

Η Μέρκελ κρατά τα κλειδιά για συμφωνία στο Eurogroup

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δανειστές και κυρίως στη Γερμανία βρίσκεται πλέον το μπαλάκι για την επίτευξη της «μεγάλης συμφωνίας» στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς η Ελλάδα κλείνει και τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που είναι ιδίως τεχνικού χαρακτήρα.

Για το θέμα του χρέους, οι πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανατροπή σε σχέση με τα γνωστά δεδομένα και κυρίως την αυστηρή στάση της Γερμανίας, η οποία υπαγορεύεται από τους πολιτικούς περιορισμούς της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η κεντρική ιδέα

Ετσι, η κεντρική ιδέα είναι να καλυφθούν σχεδόν πλήρως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (μέσω του «μαξιλαριού» ασφαλείας και της εξαγοράς μέρους των δανείων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών), να υπάρξει μια επέκταση των δανείων του ΕFSF, των οποίων οι λήξεις ξεκινούν το 2022, ώστε να ελαφρύνει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας, και να αναληφθεί μια δέσμευση του Eurogroup πως μακροπρόθεσμα, εφόσον παραστεί ανάγκη, θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας. Το αποτέλεσμα ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους και την αντίδραση των αγορών θα εξαρτηθεί από την εξειδίκευση των μέτρων και κυρίως τη διάρκεια της επέκτασης των ομολόγων του EFSF.

Πάντως, ο πήχυς δεν βρίσκεται ψηλά, αφού ήδη θεωρείται βέβαιο ότι η επιμήκυνση δεν θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια, όπως θα ήθελαν οι θεσμοί, με πρώτο το ΔΝΤ, αλλά και την ΕΚΤ. Στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται, όπως μετέδιδε και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ότι τα τελικά έτη της παράτασης θα είναι μονοψήφιος αριθμός λίγο κάτω των 10, ενώ και άλλες πηγές μιλούν για 7-8 χρόνια.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα

Οσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ένα σενάριο που κυκλοφορεί προβλέπει ότι η εξαγορά μεγάλου μέρους των δανείων του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών θα γίνει μέσω ενός «πορτοφολιού» με κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα, ύψους περίπου 12-15 δισ. ευρώ, πλέον του «μαξιλαριού» ρευστότητας. Τα δάνεια της ΕΚΤ δεν θα εξαγοραστούν πρόωρα, αλλά κατά τη λήξη τους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το ευρωσύστημα. Εξάλλου, τα δάνεια του ΔΝΤ δεν θα εξοφληθούν στο σύνολό τους, ώστε να διατηρήσει το Ταμείο πιο ενεργή παρουσία στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα έχει έτσι κυρίως προληπτικό χαρακτήρα και θα ενισχυθεί με την τελευταία δόση (10-12 δισ. ευρώ) για να φτάσει τα 18 δισ. ευρώ, περίπου.

Για τα προαπαιτούμενα χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν πλέον κλείσει και μάλλον δεν θα χρειαστεί να γίνει άλλη τηλεδιάσκεψη έως το Eurogroup της Πέμπτης. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είχαν απομείνει εκκρεμότητες που απαιτούσαν άλλου είδους ρύθμιση, αλλά κι αυτές κλείνουν σταδιακά, αν και κάποιες αναμένεται να χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμη. Κατά τις κυβερνητικές πηγές, αυτές είναι τυπικές και δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στη σύνταξη μιας θετικής έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report).

Η συνάντηση

Tην Πέμπτη το πρωί στις 8 θα συνεδριάσει το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup στις 3 μ.μ. Αύριο, εξάλλου, θα συναντηθούν στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή άσχετη με την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους για μια τελευταία φορά πριν από το Eurogroup. O επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε χθες ότι το Eurogroup πρέπει οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσει «σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή