Δύσκολα θέματα και στα δύο μαθήματα της Βιολογίας

Δύσκολα θέματα και στα δύο μαθήματα της Βιολογίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυλαία έπεσε χθες για τα υποχρεωτικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τα δύο μαθήματα της Βιολογίας γενικής παιδείας και προσανατολισμού. Ετσι, μπορούν να εξαχθούν οι πρώτες γενικές εκτιμήσεις και για τις επιδόσεις των υποψηφίων για τις σχολές των επιστημών υγείας.

Ειδικότερα, στη Βιολογία προσανατολισμού, σύμφωνα με τις υπεύθυνες του μαθήματος στα φροντιστήρια «έλιξ-Θεσσαλονίκη», Κλέα Γιαννούση και Μαρία Ματράκα, «όλα τα θέματα ήταν αρκετά απαιτητικά. Χρειάζονταν πολύ καλή γνώση της ύλης, ιδιαίτερα υψηλό βαθμό κατανόησης των βιολογικών λειτουργιών, σε συνδυασμό με κριτική σκέψη. Αξίζει να σχολιαστεί ότι δεν υπήρχε κανένα “καθαρό” θέμα ανάπτυξης θεωρίας, γεγονός που καθιστά την αποστήθιση παντελώς άχρηστη. Απαιτούνταν πολύ προσεκτικό διάβασμα των εκφωνήσεων. Υπήρχε καλή κατανομή θεμάτων σε όλα τα κεφάλαια. Το “άριστα” θα είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί».

Από την άλλη, τα θέματα στη Βιολογία γενικής παιδείας, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Ψαρίδης, υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος στο φροντιστήριο «Εκπαίδευση Θεωρητικό», «κρίνονται χωρίς παγίδες με διαβαθμισμένη δυσκολία και αρκετές πράξεις. Στο θέμα Γ΄ οι πράξεις δεν ήταν απαγορευτικές ιδιαίτερα για τα παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης. Το 100 (20 στη σχολική βαθμολογία) όμως θα επιτευχθεί μόνο από τους άριστα διαβασμένους μαθητές».

Επιδόσεις

Ο βαθμός δυσκολίας των χθεσινών θεμάτων Βιολογίας προσανατολισμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα θέματα στη Χημεία, που εξετάστηκε την Παρασκευή, κρίθηκαν δυσκολότερα του 2017, ενισχύουν την εκτίμηση ότι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων για τις σχολές επιστημών υγείας θα είναι χειρότερες από πέρυσι. Αυτό θα έχει, εύλογα, ανάλογη επίπτωση (έστω μικρή) στις βάσεις εισαγωγής των σχολών αυτών.

Ως προς τα μαθήματα για τα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία, οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τα θέματα που ετέθησαν ήταν δυσκολότερα από πέρυσι. Αυτό οδηγεί σε χειρότερες επιδόσεις από το 2017 ως προς τα άριστα γραπτά, και υπερσυγκέντρωση υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 10 και 15. Ενδεικτικά, δυσκολότερα από πέρυσι κρίθηκαν τα θέματα στα Αρχαία, στην Ιστορία, στα Μαθηματικά και στη Φυσική, καθώς και τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το πρόγραμμα

Σήμερα συνεχίζονται οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο. Την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7). Συνολικά 104.040 υποψήφιοι υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των ημερήσιων γενικών λυκείων (ΓΕΛ), 86.301. Επίσης, από τα εσπερινά ΓΕΛ συμμετοχή δήλωσαν 914 υποψήφιοι, από τα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) 15.742 υποψήφιοι και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ 1.082 υποψήφιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή