Τα σχόλια των θεσμών για τη συμφωνία

Τα σχόλια των θεσμών για τη συμφωνία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. H συμφωνία για το ελληνικό χρέος έκλεισε μετά από μεγάλες προσπάθειες στη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής δίνοντας μία λύση που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα .

“Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιτέλους αποφοιτά από το πρόγραμμα διάσωσης” και εντάσσεται στις χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποτελώντας άλλη μια ιστορία επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, ” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup M. Σεντένο μετά την λήξη της συνεδρίασης, τις πρωτες πρωινές ώρες. “ Αυτό ήταν.”

Ο πρόεδρος του Eurogroup, παρουσιάζοντας την συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τόνισε ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει 450 μεταρρυθμίσεις συνολικά, συν όλες τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων προγραμμάτων από τις οποίες πολλές ήταν επίπονες για τον πληθυσμό.

Η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ εκ των οποίων 3,3 δισ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρος του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και την δημιουργία “μαξιλαριού ρευστότητας ύψους 24,1 δισ που θα εξασφαλίζει την Ελλάδα έναντι των αγορών για περίπου 18 μήνες. Συγχρόνως η Ελλάδα θα έχει μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (96,6 δισ) στα 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

"Πιστεύουμε ότι τώρα το χρέος είναι βιώσιμο, θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές και μέσα στο πλαίσιο εποπτέιας αλλά και με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μπορούμε να το καταφέρουμε” είπε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

Μακροπρόθεσμα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν μία μάλλον ασαφή δέσμευση να ενεργοποιήσουν έναν μηχανισμό σε περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου που θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους στο βαθμό του είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του  ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε άλλη κατάληξη. “ Η βοήθεια ύψους 245 δισ που έλαβε η Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της ήταν η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει γίνει παγκοσμίως” είπε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ επισήμως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και παρόλο που η διοίκηση του Ταμείου καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος του EΣΜ και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως “εν έχουμε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα”. Εκ μέρους του ΔΝΤ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την προσπάθεια και επεσήμανε ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως περιγράφονται στην απόφαση του eurogroup. Εξήγησε ότι το Ταμείο δεν έχει χρόνο να ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος, αλλά θα μετέχει κανονικά στην μεταμνημονιακή εποπτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή