Δολοφονίες υπόπτων από δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα

Δολοφονίες υπόπτων από δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» πολιτική του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για την πάταξη της εγκληματικότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά άδεια στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να δολοφονούν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 500 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από αστυνομικές σφαίρες στη χώρα από το 2015, οι 46 κατά τις περυσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι υπόλοιποι σε επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε φτωχές περιοχές.

«Η ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας μπροστά σε τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει ότι το κράτος δικαίου ουσιαστικά απουσιάζει από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν.

Ο Αλ Χουσεΐν ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι θα διαβιβάσει τα καινούργια στοιχεία και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στις αρχές της χρονιάς, το δικαστήριο άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για τα εγκλήματα που αφορούσαν διαδηλωτές, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία επικεντρώνονται κυρίως στη δράση των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επιβολής του νόμου.

Θα είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ασχολείται με ένα διαδεδομένο πρόβλημα στις κοινωνίες της Νότιας, της Κεντρικής και της Βόρειας Αμερικής. Πρωταθλήτρια στον αριθμό των δολοφονιών από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι η Βραζιλία, όπου μόνο το 2016 έπεσαν νεκροί από αστυνομικές σφαίρες 4.442 άνθρωποι.

Η έρευνα του ΟΗΕ για το θέμα στη Βενεζουέλα έγινε από μακριά, καθώς η πρώην γενική εισαγγελέας της χώρας, που συγκέντρωνε σχετικά στοιχεία, απολύθηκε πέρυσι και διέφυγε από τη χώρα. Είναι άγνωστο τι απέγιναν οι 357 υποθέσεις αστυνομικής βίας που ερευνούσε.

«Φύτευαν» στοιχεία

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασανί είπε ότι τα θύματα ήταν κυρίως νεαροί «που ταίριαζαν στο προφίλ του υπόπτου» και «συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν χωρίς εντάλματα». Εν συνεχεία, οι δυνάμεις ασφαλείας «φύτευαν» στοιχεία στον χώρο του εγκλήματος, προκειμένου να θεωρηθεί ότι προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Παράλληλα, «πειστήρια εξαφανίστηκαν από φακέλους υποθέσεων».

Λίγες ημέρες μετά τη αποδυνάμωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την αποχώρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο Αλ Χουσεΐν ζήτησε από το σώμα να ξεκινήσει έρευνα για τις παραβιάσεις στη Βενεζουέλα. «Εχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσει το συμβούλιο τη φωνή του για να μιλήσει, προτού να είναι πια αδύνατο να σταματήσει κανείς το τραγικό καθοδικό σπιράλ», δήλωσε η Λέιλα Σουόν από την οργάνωση HRW.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή