Οι μελωδικοί ήχοι του Πηλίου

Οι μελωδικοί ήχοι του Πηλίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι «ενηλικιώθηκε» και φέτος συνεχίζει με τους ίδιους, αμείωτους εκπαιδευτικούς και συναυλιακούς ρυθμούς. Από το 2000, το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου (www.pelionfestival.com) προσφέρει καλοκαιρινές μουσικές στιγμές σε πολλούς φίλους αλλά και μαθητές της κλασικής μουσικής. Ξεκίνησε από τη φιλόξενη Ζαγορά και σήμερα απλώνεται και σε άλλα σημεία του ανατολικού Πηλίου, όπως ο Κισσός και η Τσαγκαράδα, με συναυλίες, masterclasses, διαλέξεις, προβολές και ειδικά προγράμματα για παιδιά που ζουν στην περιοχή, ενώ η μουσική ακαδημία του φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο μαθητές και καθηγητές από διαφορετικές ηπείρους. Από το 2014, το φεστιβάλ διοργανώνει και το φεστιβάλ βιολοντσέλου, το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο σε Ελληνες και διεθνείς τσελίστες.

Οργανωτής των μουσικών «δράσεων» που φέτος «τρέχουν» 20 Ιουλίου με 3 Αυγούστου, είναι η μη κερδοσκοπική «Πολυρρυθμία». Την καλλιτεχνική διεύθυνση διατηρεί από την αρχή του φεστιβάλ η πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου, ενώ το 2015 ορίστηκε συν-διευθυντής ο βιολοντσελίστας Δημήτρης Καραγιαννακίδης.  

Ανάμεσα στους στόχους του ετήσιου φεστιβάλ είναι η δημιουργία μουσικών συνόλων, η ανάπτυξη πολύπλευρων καλλιτεχνικών παραστάσεων με τη συμμετοχή παιδιών που ζουν σε περιοχές του ανατολικού Πηλίου, συναυλίες σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και η προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Στο μεταξύ, η καλοκαιρινή ακαδημία έχει φιλοξενήσει καθηγητές και μαθητές από την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Φέτος, η ακαδημία επικεντρώνεται σε masterclasses και συναυλίες αποκλειστικά για έγχορδα όργανα, φωνή και πιάνο. Παράλληλα, το φεστιβάλ βιολοντσέλου φέρνει κοντά Ελληνες και διεθνείς μουσικούς που συμμετέχουν και στο IPF Violoncello Ensemble, ένα σύνολο που διευθύνει ο Γερμανός καθηγητής Ulrich Voss. Συνεχίζονται επίσης το κουαρτέτο βιολοντσέλων (Αγγελoς Λιακάκης, Βασίλης Σαΐτης, Θεμιστοκλής Βαγενάς, Δημήτρης Καραγιαννακίδης) και ένα σύνολο εγχόρδων υπό τον Θεμιστοκλή Βαγενά. Στο Πήλιο αναμένεται επίσης ο σολίστ και καθηγητής βιολοντσέλου Matias de Oliveita Pinto και η καθηγήτρια βιολιού Cigdem Iyicil. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μεταξύ άλλων.  

Μία ακόμα «νίκη» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου «φιλοξενείται» σε εκκλησίες, δροσερούς εξωτερικούς και όμορφους εσωτερικούς χώρους. Ανάμεσα στις συναυλίες που ξεχωρίζουν φέτος, εκείνη που ενώνει τις χορδές του Pelion Festival Violoncello Ensemble και του Pelion Festival String Ensemble στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως στη Ζαγορά στις 28 Ιουλίου. Εκτός από τη μουσική, υπάρχει και ο τόπος, και οι διοργανωτές «γιορτάζουν» την πλούσια ιστορία του ανατολικού Πηλίου μέσα από ημερίδες, εκθέσεις και διαλέξεις. Η είσοδος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή