Τουρκία: Ακόμη πιο βαθύ το κουρδικό ρήγμα

Τουρκία: Ακόμη πιο βαθύ το κουρδικό ρήγμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν σε 100 προεκλογικές συγκεντρώσεις, εμένα μου επέτρεψαν μόνο 100 μηνύματα μέσω… Twitter». Με αυτό το μήνυμα, που ανέβασε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε τις συνθήκες διεξαγωγής αυτών των εκλογών ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Δεδομένων των συνθηκών, οι εκλογικές επιδόσεις του HDP αποτελούν πραγματικό επίτευγμα. Ο δημοφιλής Ντεμιρτάς, φυλακισμένος εδώ και 20 μήνες στην Αδριανούπολη, ήρθε τρίτος σε ψήφους, μετά τους Ερντογάν και Ιντζέ, αποσπώντας ποσοστό 8,4%. Ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό του HDP στις βουλευτικές εκλογές, όπου όχι μόνο ξεπέρασε το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%), αλλά κέρδισε το 11,7% των ψήφων, για να σχηματίσει την τρίτη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα, με 67 βουλευτές.

Η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο ποσοστά του HDP, όπως και η αντίστροφη απόκλιση στις επιδόσεις του Κεμαλικού Κόμματος CHP, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί πολίτες από τους δύο χώρους έκαναν την επιλογή της «στρατηγικής ψήφου»: Ανθρωποι που κανονικά θα ψήφιζαν HDP επέλεξαν για πρόεδρο τον Ιντζέ ως τον πλέον αξιόμαχο απέναντι στον Ερντογάν, ενώ αρκετοί Κεμαλικοί, ιδίως Αλεβίτες, ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές HDP, ελπίζοντας ότι αν μπει στη Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο για το ΑΚΡ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Αυτό και έγινε στην πραγματικότητα, αν και η πέραν πάσης προσδοκίας καλή επίδοση του εθνικιστικού ΜΗΡ έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη «Λαϊκή Συμμαχία» ΑΚΡ-ΜΗΡ.

Παρά κάποιες μεμονωμένες καταγγελίες για απόπειρα νοθείας εις βάρος του HDP στην επαρχία Σανλιούρφα, το κόμμα του Ντεμιρτάς σάρωσε στις νότιες και ανατολικές κουρδικές περιοχές – στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Σιρνάκ και στο Χακάρι ξεπέρασε το 65%. Ενδεικτικό της οξύτητας του κουρδικού ζητήματος είναι το γεγονός ότι το HDP ξεπέρασε το 10% σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, αλλά και στη Μερσίνα και στα Αδανα. Σε αρκετά αστικά κέντρα, το HDP κατάφερε να προσελκύσει αριστερούς και δημοκράτες πέρα από την παραδοσιακή του βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή