Μητσοτάκης: Δεν στηρίζουμε τις Πρέσπες

Μητσοτάκης: Δεν στηρίζουμε τις Πρέσπες

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση, αν δεν έχει κυρωθεί μέχρι τότε, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, κλείνοντας ουσιαστικά το Σκοπιανό. Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση που, όπως είπε, «πανηγυρίζει για τα δεινά που θα φέρει στους Ελληνες», ενώ μίλησε για «κωμικοτραγικό θίασο Τσίπρα – Καμμένου», ο οποίος, επεσήμανε, προσβάλλει «τη συνταγματική τάξη και τη νοημοσύνη των πολιτών».

«Αυτή τη συμφωνία η Ν.Δ. δεν θα την κυρώσει, δεν θα την ψηφίσει. Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους, προειδοποίησα ότι παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της, κάναμε πρόταση μομφής ώστε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία –«δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές της», τόνισε– και ότι δεν θα την ψηφίσει, ακόμη κι αν η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση. Ερωτηθείς τι θα κάνει αν η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση, απάντησε ότι «τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά στενά». Επανέλαβε, δε, τα περί εκχώρησης της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψήφιζε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα δεχόταν ποτέ την εθνότητα και τη γλώσσα, η μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού». Ο κ. Μητσοτάκης άφησε νέες υπόνοιες για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για υπογραφή της συμφωνίας μιλώντας για «συγχρονισμό δράσεων που γεννά εύλογα ερωτηματικά», ενώ ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις να την ψηφίσει από εταίρους της χώρας, επανέλαβε ότι δεν έχει δεχτεί καμία πίεση να τη στηρίξει και ότι αν χρειαστεί θα διαφωνήσει μαζί τους γι’ αυτό.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την όποια ρύθμιση «ευπρόσδεκτη», ωστόσο υπογράμμισε ότι το χρέος «ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια και κάποιοι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν». «Δεν περίμενα κάτι παραπάνω, δεν είχε συνταγματική αρμοδιότητα να κάνει κάτι παραπάνω», απάντησε, ερωτηθείς για την κίνησή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Ωστόσο, προσέθεσε, «ήθελα να του θέσω ένα συνταγματικό παράδοξο, ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει τη χώρα χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Εκρινα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον Πρόεδρο γι’ αυτόν τον τραγέλαφο». Νωρίτερα, με αιχμή την άτυπη συνάντηση εργασίας για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές στις Βρυξέλλες, αλλά και ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, η Ν.Δ. διά στόματος Μαρίας Σπυράκη επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων, σημειώνοντας ότι «όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν ευθύνη για το προσφυγικό, πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια».

Ανοιγμα στο Κέντρο 

Αλλαγή σκυτάλης έγινε χθες στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Τη διεύθυνση του think tank του κόμματος, στη θέση της Κωνσταντίνας Μπότσιου, ανέλαβε με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη ο Γιάννης Μαστρογεωργίου. Ο νέος διευθυντής του Ινστιτούτου –μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (του οποίου προεδρεύει η Aννα Διαμαντοπούλου)–, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, σηματοδοτεί, έλεγαν στην Πειραιώς, το άνοιγμα σε νέα πρόσωπα, πετυχημένους επιστήμονες, καθώς και τη διεύρυνση της Ν.Δ. στον χώρο του Κέντρου. Η κ. Μπότσιου αξιοποιείται, πλέον, ως σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ρόλο που είχε ήδη ατύπως, αλλά θα ενισχυθεί. Η αλλαγή στο Ινστιτούτο λειτουργεί ως προάγγελος και ευρύτερων αλλαγών που, σε πρώτη φάση, αναμένεται να επικεντρωθούν στους επικεφαλής γραμματειών του κόμματος.

Αίτημα για προ ημερησίας στη Βουλή

Στη Βουλή μεταφέρεται, και αναμένεται να κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup αναφορικά με τα δημοσιονομικά της χώρας, την επόμενη ημέρα από την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου, και το ζήτημα του χρέους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. υπέβαλε ήδη αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, προκειμένου, όπως αναφέρει, να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για το πραγματικό περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας και τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση. Παράλληλα, έγινε γνωστό στο παρασκήνιο ότι η κυβέρνηση προτίθεται διά του πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή για το ζήτημα αυτό. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί και για τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις», σημειώνει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Για επιτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο, απαντώντας στην κριτική των «γαλάζιων», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή