Εμπλοκή με τους γενικούς γραμματείς

Εμπλοκή με τους γενικούς γραμματείς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαναπροκήρυξη 22 από τις συνολικά 69 θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων των υπουργείων αναγκάζεται να προβεί η κυβέρνηση μετά την «κόκκινη κάρτα» που έδειξαν οι θεσμοί, βασιζόμενοι στην πραγματογνωμοσύνη που ζητήθηκε από τους ίδιους και διενεργήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τα κλιμάκια της Εxpertise France.

Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 20/6, η διαδικασία ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων ήταν «προβληματική», καθώς δεν υπήρχε ομοιογένεια σε όλες τις προκηρύξεις ως προς τα προσόντα των υποψηφίων.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση θεσμών και ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως επισημαίνεται στην Εκθεση, έγιναν διορθωτικές ενέργειες για το ενιαίο και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ανατέθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ως προς τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για τις συγκεκριμένες θέσεις των νέων γενικών γραμματέων και τα οποία θα πρέπει να είναι αντικειμενικά και να αφορούν την εκπαίδευση, τα πτυχία ξένων γλωσσών, την προϋπηρεσία αλλά και τις γνώσεις management. Βάσει των πρότυπων κριτηρίων, 22 από τις 69 προκηρύξεις βρέθηκαν «προβληματικές»-«φωτογραφικές» όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει η Ν.Δ. Κατόπιν αυτών, συμφωνήθηκε ότι οι επίμαχες θέσεις θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν μέσα στον Ιούλιο του 2018 και οι τοποθετήσεις όλων των γενικών γραμματέων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τους γενικούς γραμματείς εισηγήθηκε η κυβέρνηση και συμφώνησαν οι θεσμοί.

Νέα μελέτη

Οπως σημειώνεται στην Εκθεση, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων θα συνταχθεί νέα μελέτη από τα τεχνικά κλιμάκια και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις επισημάνσεις που πιθανόν να περιλαμβάνουν και αλλαγές στον σχετικό νόμο. «Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές τοποθετήσεις θα μείνουν στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του συμφωνημένου νομοθετικού πλαισίου» (σ.σ. δηλαδή ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή αποπολιτικοποίησης του Δημοσίου), αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η Εκθεση κατέδειξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αδιαφάνεια και την προσπάθεια χειραγώγησης η οποία επιχειρήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με τις προκηρύξεις για τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων», δήλωσε ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς. Από την πλευρά του, το υπουργείο έκανε λόγο για απόπειρα της Ν.Δ. να «χαλκεύσει» την πραγματικότητα και την κατηγόρησε ότι παραβλέπει ότι «η Εκθεση επαινεί το υπουργείο για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή