Ελεύθερες μπροστά στο βολάν

Ελεύθερες μπροστά στο βολάν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας ανυπομονούσαν για αυτή την ημέρα εδώ και πολύ καιρό. Από χθες τα μεσάνυχτα, ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας απολαμβάνει πλέον το –αναφαίρετο για τα δυτικά πρότυπα– δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο χωρίς συνοδεία, θέτοντας έτσι τέλος σε μια παθιασμένη εκστρατεία 30 ετών για τον τερματισμό της τελευταίας απαγόρευσης των γυναικών οδηγών στον κόσμο. Σε μια σπάνια στιγμή αγνόησης για το βαθιά συντηρητικό βασίλειο, οι δρόμοι του Ριάντ γέμισαν μεταμεσονύκτια με αμάξια, με χρωματιστά μπαλόνια και χαρούμενες μουσικές και με εκατοντάδες χαμογελαστές γυναίκες να γιορτάζουν μια σπάνια, απελευθερωτική αλλαγή για το καθεστώς των δικαιωμάτων τους.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα που επέμενε, μέχρι χθες, στην απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες, καθώς η πολιτική της χώρας θεωρείτο ιδιαίτερα καταπιεστική και είχε οδηγήσει σε ουκ ολίγες διαμαρτυρίες. Τον Νοέμβριο του 1990, δεκάδες γυναίκες πήραν τα τιμόνια και κατέβηκαν στους δρόμους του Ριάντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή νομοθεσία – μέσα σε λίγα λεπτά, ωστόσο, είχαν όλες φυλακιστεί, χάνοντας τα διαβατήριά τους και, σε πολλές περιπτώσεις, τη δουλειά τους. Εντονες αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει και κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, αλλά και σε κάθε επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, δίχως όμως αποτέλεσμα, και έτσι ο μισός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας αναγκαζόταν για χρόνια να κυκλοφορεί με σοφέρ, ταξί ή με τους συζύγους τους στο τιμόνι.

Τα πράγματα πήραν μια στροφή προς το καλύτερο μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο επέτρεψε στις γυναίκες να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης για την οποία πάλευαν επί δεκαετίες. Διψώντας για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους, εκατοντάδες γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο ξεκίνησαν αμέσως μαθήματα οδήγησης και εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια στα τοπικά πανεπιστήμια, προκαλώντας την έκπληξη του Στέμματος της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πρώτες άδειες εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα και, μετά τη μεσονύκτια άρση της απαγόρευσης, πάνω από 2.000 γυναίκες απολαμβάνουν πλέον την αίσθηση του τιμονιού. Μεταξύ τους βρίσκεται η κόρη του δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ –ο οποίος δημοσίευσε βίντεο με τη θυγατέρα του να τον πηγαίνει βραδινή βόλτα, ενώ εκείνος ψιθύριζε συγκινημένος πως «Η Σαουδική Αραβία μόλις εισήλθε στον 21ο αιώνα»– αλλά και η Ασιλ Αλ Χαμάντ, η πρώτη γυναίκα-μέλος της εθνικής ομοσπονδίας αυτοκίνησης, η οποία γιόρτασε το γεγονός βάζοντας «φωτιά στα φρένα» και οδηγώντας ένα αυτοκίνητο της Φόρμουλα 1.

Η άρση της απαγόρευσης είναι σαφώς ιστορική στιγμή για την απελευθέρωση των γυναικών στο αραβικό βασίλειο, υπάρχει ωστόσο ακόμα μακρύς δρόμος. Αλλωστε, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να απαιτεί από τις γυναίκες να λάβουν τη συγκατάθεση ενός αρσενικού συγγενούς, πριν από οποιαδήποτε σημαντική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή