Γαλλία και Ολλανδία μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ – Η θέση του Κοτζιά

Γαλλία και Ολλανδία μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ – Η θέση του Κοτζιά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γάλλο ολλανδικό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αυτή την στιγμή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο βασικός σύμμαχός των Σκοπίων δεν είναι άλλος από τον Έλληνα Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες δίνει μία πολύ έντονη μάχη θέλοντας να άρει τις αμφιβολίες των υπουργών εξωτερικών των δύο ισχυρών κρατών μελών και να καταφέρει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ μετά την ονοματολογική σύμφωνα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη η θέση της Ολλανδίας είναι ξεκάθαρή. Παρά την πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό την οποία αναγνωρίζει, η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν τηρεί δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κράτος δικαίου στην χώρα αλλά και την διοικητική της ικανότητα.

Οι παραπάνω, είναι από τους βασικούς τομείς που μία χώρα σε ενταξιακή διαδικασία πρέπει να δείξει σημαντικό πρόοδο.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην ενταξιακή διαδικασία μόνο και μόνο επειδή το ονοματολογικό θέμα έκλεισε» έλεγε  διπλωμάτης στην «Κ»  τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί και να μην υπάρχουν πολιτικά κριτήρια.

Αν υπάρξει πρόοδος τους επόμενους μήνες τότε την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες διαμηνύουν οι Ολλανδοί.

Συγχρόνως διπλωμάτες τονίζουν ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Επιτροπής που θέλει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες πριν γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ως κίνητρο για την έγκριση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς απαραίτητα η ΠΓΔΜ να έχει τηρήσει τους όρους για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή καθώς θα έβλαπτε το θετικό «μομέντουμ» που έχει δημιουργηθεί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Οι Γάλλοι από την άλλη αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ αυτή την στιγμή για αυτό και είναι αντίθετοι και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία κάτι που βρίσκει και τους Ολλανδούς σύμφωνους. Αν το θέμα δεν λυθεί στο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να μεταφερθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή