Δικλίδες ασφαλείας για το «μαξιλάρι» ρευστότητας από τον ESM

Δικλίδες ασφαλείας για το «μαξιλάρι» ρευστότητας από τον ESM

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δικλίδες ασφαλείας «δένει» ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το «μαξιλάρι» ρευστότητας που θα υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι τα κεφάλαιά του θα χρησιμοποιηθούν σωστά και δεν θα είναι διαθέσιμα για καμία σπατάλη.

Αυτό προκύπτει από την πρόταση του (ESM) για τους όρους της δόσης των 15 δισ. ευρώ, που κατατέθηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, μαζί με τα άλλα κείμενα της συμφωνίας.

Η πρόταση του ESM ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι πόροι του «μαξιλαριού» ενδέχεται να αλλάξουν προορισμό, αν το διοικητικό του συμβούλιο θεωρήσει ότι αυτό είναι σκόπιμο.

Αναλυτικότερα, η πρόταση αναφέρει τα εξής:

• Το ποσό των 15 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί σε διαφορετικές εκταμιεύσεις.

• Από τα 15 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και θα δοθούν σε ειδικό λογαριασμό και τα 9,5 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, επίσης σε ειδικό λογαριασμό.

• Για την παρακολούθηση του λογαριασμού και τη χρήση των πόρων του θα υπάρξουν περαιτέρω δικλίδες ασφαλείας. Αυτές θα διασφαλίζουν την ύπαρξη προϋποθέσεων πληροφόρησης και επαρκούς παρακολούθησης. Θα επιτρέπουν επαρκή ευελιξία για τη χρήση του «μαξιλαριού», αλλά θα εγγυώνται και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται χρησιμοποιώντας και ελληνικούς ίδιους πόρους. Θα απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του ESM και ένα σχέδιο επανόρθωσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το «μαξιλάρι» χρησιμοποιείται καθ’ υπέρβασιν των προβλέψεων. Ο ΕSM μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακατευθύνει τους πόρους που απομένουν στο «μαξιλάρι», κατόπιν αξιολόγησης για το κατά πόσον χρειάζονται ως «μαξιλάρι» και των οφελημάτων μιας εναλλακτικής χρήσης τους.

Προειδοποιήσεις Κερέ

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ προειδοποίησε ότι ο διάλογος της Ελλάδας με τις αγορές, που θα ξεκινήσει τώρα, «δεν θα είναι ούτε ευκολότερος ούτε πιο ευχάριστος» από αυτόν με τους θεσμούς. Είπε ότι τα μέτρα του Eurogroup κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς καθιστούν το χρέος πιο βιώσιμο μεσοπρόθεσμα , ενώ για το μακροπρόθεσμο μέλλον οι υπουργοί ανέλαβαν δεσμεύσεις.

Το λάθος που έγινε στην περίπτωση της κρίσης της Ελλάδος, υποστήριξε, ήταν η πολύ δραστική επιβολή μέτρων, τα οποία επιδείνωσαν την ύφεση. Θα έπρεπε, είπε, να ήμασταν πιο ρεαλιστές για τη διατηρησιμότητα του χρέους και να επιμείνουμε στην ανταγωνιστικότητα και στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, αντί να αφήσουμε τους φορολογουμένους και τους εργαζομένους να πληρώσουν τον λογαριασμό της προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή