Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών που βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Με έγγραφη εντολή προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δήμητρα Τσιαρδακλή, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί από τη Διεύθυνση Ασφαλείας να διεξάγει επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθούν αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις, όπως βλάβη επίσημων κοινοποιήσεων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι παραπάνω πράξεις είναι σε συνδυασμό με το νόμο για τη ρατσιστική βία, ενώ προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε νομίμως διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο (όπως βίντεο και φωτογραφίες).

Να σημειωθεί ότι άγνωστοι πέταξαν, χθες το βράδυ, μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας ανέφεραν ότι η ενέργεια αυτή φέρεται να αποδίδεται σε άτομα που αποκόπηκαν από την πορεία, που έγινε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη»

Την «αποστροφή και την απερίφραστη καταδίκη της» για τη χθεσινοβραδινή βεβήλωση -για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες- του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις, που το τελευταίο διάστημα πληγώνουν τη συλλογική καθημερινότητα και διχάζουν τη δημόσια ζωή της πόλης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν» υπογραμμίζεται και σημειώνεται:

«Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές λύνονται με ψύχραιμο, νηφάλιο και πολιτισμένο διάλογο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Όχι με αυτοδικία ούτε με τον νόμο της ζούγκλας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, που είναι ο σεβασμός στον άλλον και στο δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Μόνον έτσι μπορούμε να προσδοκούμε ότι η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή