Η προσπάθεια αλλαγής των όρων της συμφωνίας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς

Η προσπάθεια αλλαγής των όρων της συμφωνίας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ λεπτούς χειρισμούς θα απαιτήσει εκ μέρους της νέας κυβέρνησης η ενδεχόμενη προσπάθεια αλλαγής των όρων της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουλίου, στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση του «e-κύκλος» του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τις πολιτικές επιπτώσεις της εν λόγω συμφωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι –στο πλαίσιο και της περιόδου κρίσης, που διέρχεται η Ευρώπη– η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εμφανιστεί ως game changer, με την έννοια της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Ετσι, θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι η ίδια αλλάζει τον «παρονομαστή» του λόγου χρέους προς ΑΕΠ και διεκδικεί αλλαγή του αριθμητή από τους εταίρους. Παράλληλα, θα είναι σκόπιμο να κινηθεί περισσότερο στην κατεύθυνση της αλλαγής του μείγματος των αντιμέτρων, ώστε να είναι περισσότερο αναπτυξιακής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι το πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η μείωση όχι των φόρων, αλλά των εισφορών. «Πρέπει να προσέξει πώς θα θέσει τα προβλήματα και πρέπει να το κάνει βήμα βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι μόνο αν κινηθεί με ψυχραιμία, στοχευμένα και με παρεμβάσεις τύπου «laser» θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ενώ δεν πήρε η Ελλάδα την προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει αποδεχθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας, έναν ειδικό λογαριασμό υπό τον έλεγχο του ESM , ακόμη και τη διευκόλυνση –καλώς, έστω– της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό και χάνει το waiver (σ.σ.: την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κατ’ εξαίρεσιν, παρότι δεν ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα), κάτι που κοστίζει όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης και ο οικονομολόγος Γιώργος Στρατόπουλος ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για τη συμφωνία, η οποία , πάντως, όπως επισημάνθηκε, καλύπτει επαρκώς τον εκλογικό ορίζοντα και τις πιθανές αναταράξεις.

Ο κ. Προκοπάκης είπε ότι, βεβαίως, «το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα» και ότι η επιμήκυνση ήταν υποχρεωτική, διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπούσε, αλλά το χρέος θα χρειάζεται διακανονισμό το 2032 και «το παιχνίδι εξόδου στις αγορές είναι χαμένο», με την έννοια της πλήρους κάλυψης των αναγκών της από αυτές, αν και θα είναι σε θέση η χώρα να δανείζεται μικρά ποσά. Εξήγησε ότι ένας λόγος για τον οποίο δεν πέφτουν επαρκώς τα επιτόκια είναι γιατί για τα ελληνικά ομόλογα ενδιαφέρονται μόνο κερδοσκόποι που στοχεύουν σε υψηλές αποδόσεις. Εκτίμησε ότι το όφελος της ρύθμισης σε παρούσα αξία είναι μεταξύ 9,5 και 21 δισ. ευρώ, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα υπολογίσει κανείς (2-4%).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στρατόπουλος, το συνολικό όφελος της ρύθμισης του 2012 ήταν 88 δισ. ευρώ σε όρους παρούσας αξίας.

Ο κ. Στρατόπουλος ανέδειξε το γεγονός ότι η δεκαετής επιμήκυνση στο 30% του χρέους, που συμφωνήθηκε, ισοδυναμεί με 3 χρόνια επιμήκυνσης στο σύνολο του χρέους. Επομένως, κατέληξε, «ό,τι χάσαμε την τριετία 2015-2017 το πήραμε σε μέση επιμήκυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή