Το σχόλιο Τσίπρα για τις δηλώσεις Ζάεφ περί αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας»

Το σχόλιο Τσίπρα για τις δηλώσεις Ζάεφ περί αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας»

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ (στη Ντόιτσε Βέλε) σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών έλαβε «μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων», με μεταφράσιμους όρους, «χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής.

Άκουσα και εγώ τις δηλώσεις Ζάεφ. Αν εννοεί ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάσει της συμφωνίας, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη».

«Διεθνώς όμως», συνέχισε ο πρωθυπουργός «βάσει της συμφωνίας και των προβλέψεών της για την ιθαγένεια του γειτονικού κράτους, οι κάτοικοι του οποίου μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν στις ταυτότητές τους τον όρο 'Μακεδόνες', τώρα θα υπάρχει στις ταυτότητές τους ο όρος «Μακεδόνες – Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Αλλά το πιο σημαντικό της συμφωνίας είναι ότι παραδέχονται ξεκάθαρα ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμία διεκδίκηση στην ελληνική ιστορία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή