Προς διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ εν μέσω διαφωνιών το Ποτάμι

Προς διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ εν μέσω διαφωνιών το Ποτάμι

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, στο Μέγαρο Μουσικής όπου αναμένεται να αποφασιστεί επισήμως η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.

 
Η συνεδρίαση είναι κλειστή και ξεκίνησε με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος, που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής, δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος από τον Σεπτέμβριο για να αποφασισθεί η περαιτέρω αυτόνομη πορεία του, ενώ διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 
Όπως αναμενόταν οι βουλευτές του Ποταμιού στηρίζουν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική τους ωστόσο οι διαφωνίες είναι ανοιχτές δίνοντας δραματικό τόνο στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 

Εντύπωση προκάλεσε κείμενο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου και του ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο προτείνουν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια). Ταυτόχρονα προτείνεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Θεοδωράκης και όσοι υποστηρίζουν την πρότασή του δεν επιθυμούν η συγκεκριμένη πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία επικαλούμενοι διαδικαστικούς λόγους.
 
Οι βουλευτές πάντως κάνοντας έντονη αυτοκριτική για τη στάση τους, στήριξαν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ποτάμι , καθώς η συνεδρίαση είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους, «Ο Γ. Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού.

 
Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.
 
O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.
 
Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
 
O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».
 
Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κι άλλα στελέχη. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι', σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

 
Στις 6 αναμένεται η ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεων, ενώ μετά τη λήξη των διαδικασιών θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον κ. Θεοδωράκη. 
 
Η επόμενη ημέρα
Το ερώτημα «ποια είναι τα επόμενα βήματα» δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος στόχος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι η «επιστροφή στο παρελθόν» . Στην περίοδο εκείνη, δηλαδή, κατά την οποία το Ποτάμι αποτελούσε σημείο αναφοράς για ένα κομμάτι πολιτών που κινούνταν στο φιλελεύθερο Κέντρο, με «εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές» απόψεις. 

 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα πλάνα είναι να υπάρξει ένα συνέδριο εντός του φθινοπώρου, όπου το κόμμα θα κάνει νέο κάλεσμα στις φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή είναι ανένταχτες, ώστε το Ποτάμι να αποκτήσει ξανά κάποια δυναμική. Ο κ. Θεοδωράκης άλλωστε, όπως σημειώνει σε συνομιλητές του, διαβλέπει ένα πολιτικό κενό.

 
Πρόκειται για τον αμιγώς κεντρώο – φιλελεύθερο χώρο. Αυτόν που, σύμφωνα με την οπτική του, δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή «ούτε από τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. ούτε από το ΚΙΝΑΛ, που έχει μετατραπεί σε ένα ΠΑΣΟΚ plus». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις ακόμα και για μεταπήδηση του κόμματος από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με την οποία συνεργάζεται σήμερα, σε εκείνη των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Γκι Φερχόφστατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή