Πρώτα σημάδια αναθέρμανσης στα στεγαστικά λόγω… Airbnb

Πρώτα σημάδια αναθέρμανσης στα στεγαστικά λόγω… Airbnb

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, HomeAway κ.ά.), που αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας, βρίσκεται πίσω από τη δειλή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις τράπεζες, τα οποία δείχνουν αύξηση των αιτήσεων κατά περίπου 50% το πρώτο πεντάμηνο του έτους και των εκταμιεύσεων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, οι αυξημένοι ρυθμοί οφείλονται και στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται από χαμηλή βάση, λόγω του ότι η αγορά ήταν για χρόνια παγωμένη και έτσι η ζήτηση δεν μεταφράζεται σε υψηλά υπόλοιπα δανείων. Εντούτοις, υποδηλώνουν μια τάση που αποτυπώνεται όχι μόνο στις εκταμιεύσεις και τις αιτήσεις, αλλά και στα ερωτήματα που διαχειρίζονται τα τραπεζικά καταστήματα. Αν και τα ποσά για νέες εκταμιεύσεις ωχριούν σε σχέση με αυτά του παρελθόντος –κυμαίνονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ τον μήνα– οι τράπεζες εκτιμούν ότι πρόκειται για δειλές ενδείξεις ανάκαμψης. Η ζήτηση που υπάρχει αφορά κυρίως δάνεια για την αγορά κατοικίας, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, αυξητική είναι η ζήτηση το τελευταίο διάστημα και για επισκευαστικά δάνεια, που αποτελούν το 20%-25% των νέων εκταμιεύσεων. Η τάση αυτή αποδίδεται στο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών για την ενοικίαση του ακινήτου τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως είναι η Airbnb, η HomeAway κ.ά.

Ειδικά προϊόντα

Το αυξημένο ενδιαφέρον που διαπιστώνεται ερμηνεύει και κινήσεις όπως αυτή της Alpha Bank, η οποία προώθησε στην αγορά ένα νέο προϊόν το «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας», το οποίο δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της κατοικίας με σύντομες διαδικασίες. Μέσω του «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας», ο κάτοχος του ακινήτου μπορεί να κάνει εργασίες μικρής κλίμακας, προϋπολογισμού από 5.000 έως 15.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται εγγραφή προσημείωσης, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο και τα έξοδα για την εκταμίευση του δανείου, ενώ για μεγαλύτερης έκτασης εργασίες, έως 40.000 ευρώ, απαιτείται προσημείωση του ακινήτου.

Το «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας» έχει διάρκεια αποπληρωμής από τρία έως και οκτώ έτη και επιτόκιο euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 7% στην περίπτωση που δεν υπάρξει προσημείωση, ενώ το περιθώριο μειώνεται στο 4% και η διάρκεια του δανείου μπορεί να φτάσει τα είκοσι χρόνια, εάν εγγραφεί και προσημείωση επί του ακινήτου.

Ανακαινίσεις

Με δεδομένο ότι τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb πρέπει να είναι απολύτως λειτουργικά και καλά συντηρημένα, αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να πάρουν ένα μικρό επισκευαστικό δάνειο για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να ανακαινίσουν το σπίτι που θέλουν να διαθέσουν. Δεν είναι παράδοξο ότι κατά τον ίδιο τρόπο συντηρείται και η αγορά των λευκών οικιακών συσκευών, οι πωλήσεις των οποίων εμφανίζουν αύξηση κυρίως για αυτόν τον λόγο. Να σημειωθεί ότι, με βάση σχετική μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών υπολογίζεται σε 42.155 πανελλαδικά και τα ετήσια έσοδα από τη διαμονή στα εν λόγω ακίνητα υπολογίζονται σε 860 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγούν στελέχη από τις τράπεζες, τα δάνεια για ανακαίνιση αρχίζουν να αποκτούν σταδιακά ενδιαφέρον και για περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης, καθώς οι ιδιώτες που είναι σε θέση να πάρουν στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας είναι ουσιαστικά λίγοι. Η πλειονότητα των ακινήτων άλλωστε στις μεγάλες πόλεις είναι παλαιάς κατασκευής και χρειάζεται ανακαίνιση, και έτσι όσοι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν μια νέα αγορά καταφεύγουν στην επισκευή ή στην αναβάθμιση του σπιτιού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή