Με αποχώρηση απειλεί τη Μέρκελ το SPD, ενώ ετοιμάζονται οι διμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό

Με αποχώρηση απειλεί τη Μέρκελ το SPD, ενώ ετοιμάζονται οι διμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη για επιστροφές προσφύγων είναι η Γερμανία καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση της χώρας ήδη ετοιμάζει τις εν λόγω διμερείς συμφωνίες  που έχει προαναγγείλει ότι θα συνάψει η Άγκελα Μέρκελ με χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Η Πέτερμαν πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των διμερών αυτών συμφωνιών.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Βιένη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, όπου θα συζητήσει με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Πάντως μετά τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσε μεταξύ CDU και CSU το μεταναστευτικό, σήμερα το SPD ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ εφαρμόσουν το σχέδιό τους να δημιουργήσουν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.

«Με το SPD στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Στο μεταξύ συντηρητικοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης.

«Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για τα κέντρα τράνζιτ.

«Τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές», επεσήμανε σήμερα στην εφημερίδα Bild. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά», όμως πρόσθεσε: «κανείς δεν θα επιτρέπεται να φύγει».

«Κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία», εξήγησε ο Μάιερ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ κατήγγειλε ότι τα κέντρα τράνζιτ ισοδυναμούν «με κέντρα κράτησης σε ουδέτερο έδαφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή