Αβέβαιη η βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου

Αβέβαιη η βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το βραχυπρόθεσμο διάστημα φαίνεται θετικό για την Ελλάδα μετά και τη συμφωνία του Eurogroup, μακροπρόθεσμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της.

Η ελληνική οικονομία έχει καλύτερη πορεία, βραχυπρόθεσμα το χρέος πιθανότατα θα μειωθεί, θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους και δημιουργείται ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της χώρας στο QE. Ωστόσο, κλειδί για την Ελλάδα αποτελούν η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης και οι επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν πολύ χαμηλές, τονίζει. Οπως προειδοποιεί, στο ερώτημα εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δεν υπάρχει σαφής απάντηση και μακροπρόθεσμα το μονοπάτι του χρέους δείχνει περισσότερο αβέβαιο. Ετσι, αν και η δέσμευση των θεσμών ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, σε περίπτωση που χρειαστεί, είναι καθησυχαστική, ωστόσο οι κίνδυνοι για το ελληνικό χρέος μπορεί να επανεμφανιστούν μακροπρόθεσμα, ενώ και οι εξωτερικοί κίνδυνοι αυξάνονται τη στιγμή που πολλοί παράγοντες είναι εκτός του ελέγχου της Ελλάδας, όπως η υψηλότερη μεταβλητότητα στις αγορές.

Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα σε ένα σημείο όπου η οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Ενώ η ύφεση ήταν πολύ βαθιά, η ανάπτυξη φαίνεται να δείχνει ισχυρότερη ορμή, οι τράπεζες εξαρτώνται λιγότερο από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση και τα capital controls έχουν χαλαρώσει. Για να είναι επιτυχημένη αυτή η έξοδος, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η βελτίωση αυτή πρέπει να διατηρηθεί, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνεχιζόμενη εστίαση στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα παρακολουθούνται στενά από τους θεσμούς. Οι εξωτερικές συνθήκες και η οικονομική πορεία των επόμενων δέκα ετών θα είναι κρίσιμες για το χρέος και μόνο μία ισχυρή και μακρά οικονομική ανάκαμψη θα μπορέσει να περιορίσει την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα. H πρόκληση του πολύ υψηλού χρέους πάντως, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο επί δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή