Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Περί Βαλκανίων, αλλά και για τον χαλβά

Κύριε διευθυντά
Οπως απορρέει από την άποψη του καθηγητή κ. Δ. Καιρίδη («Η λάθος συμφωνία», «Καθημερινή» 17-06-18), αλλά και από τον γενικότερο «αντίλαλο» της συμφωνίας, ο ιστορικός, γεωγραφικός και πολιτισμικός όρος «Μακεδονία» νοθεύεται με στοιχεία πολιτικών επιδιώξεων, που φαίνεται να αποσκοπούν στην ανατροπή του στάτους κβο στα Βαλκάνια. Η αμφισβήτηση, ωστόσο, της πολυ-πολιτισμικής διάστασης του όρου αμφισβητεί και την ίδια τη βάση της συμφωνίας, η οποία επικυρώνει το όνομα της γειτονικής χώρας. Ειδικά όσον αφορά στις ονομασίες γηγενών αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται προς το κοινό συμφέρον η υποστήριξη της τοπικής παραγωγής με τη χρήση των τοπικών όρων που χαρακτηρίζουν το «terroir» (εντοπιότητα) μιας περιοχής. Αυτό θα διευκολύνει το δύσκολο έργο των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία των δύο και όχι μόνον χωρών και που αναπτύσσονται δυναμικά στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι μεταξύ των λαών της Βαλκανικής υπάρχουν κοινές παραδόσεις, που δεν μπορεί να σφετερισθεί μια πλευρά και όπου δεν χωρούν αλυτρωτικές βλέψεις. Μετά την κατάχρηση των όρων «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» διεθνώς, ας μη χάσουμε και τον «μακεδονικό χαλβά». Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε λιγότερο «Μακεδόνες» από κανέναν (με εξαίρεση, ίσως, τους Καλάς). Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να αλλάζει την παραγωγική της δραστηριότητα καθώς ο παγκόσμιος χάρτης μεταβάλλεται.

Λαυρια Πρωτοπαπαδακη

Οι καλλιεργητές και τα ζιζάνια

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας άρθρα και αναλύσεις σχετικά με τις διάφορες αναρχικές οργανώσεις, αλλά και πρόσφατα την προκλητική κραυγή βουλευτού της Χρυσής Αυγής προς τις ένοπλες δυνάμεις να προβούν σε πραξικόπημα, όπου συχνά χαρακτηρίζονται ζιζάνια ή «λουλούδια», αισθάνθηκα την ανάγκη, ως γεωπόνος, να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις. Με τον όρο ζιζάνια εννοούμε κάθε χόρτο ακόμα και λουλούδι, ξένο προς την καλλιέργεια, που φυτρώνει στο καλλιεργημένο και σπαρμένο με επιθυμητά φυτά έδαφος. Προς τούτο, ο γεωπόνος παρέχει, με εκλαϊκευμένο τρόπο, όλες τις οδηγίες στον καλλιεργητή ώστε να αποφύγει την ανάπτυξη ζιζανίων στο χωράφι του. Ετσι ο καλός γεωργός θα εφαρμόσει τις οδηγίες του γεωπόνου, θα προλάβει και θα εμποδίσει την ανάπτυξη των ζιζανίων προτού αυτά αναπτύξουν βαθύ ριζικό σύστημα (π.χ. η αγριάδα), γιατί τότε η καταπολέμησή τους γίνεται και δύσκολη και αναποτελεσματική με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, στο χωράφι του γεωργού που αγνοεί τις καλλιεργητικές φροντίδες θα φυτρώσουν πάσης φύσεως ζιζάνια που δυστυχώς θα καταστρέψουν την καλλιέργειά του και θα τον οδηγήσουν αβίαστα σε πτώχευση με δική του υπαιτιότητα. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας είναι όπως λένε οι συνταγματολόγοι το Σύνταγμα. Είναι ιερό χρέος όλων να συμμορφώνονται με τις αρχές και τους κανόνες του, να το σέβονται και να το προστατεύουν. Τι τιμωρίες προβλέπουν οι νόμοι μας σε αυτούς που το παραβιάζουν, το καταστρατηγούν και θέλουν να ανατρέψουν το συνταγματικό καθεστώς της χώρας είτε με βίαιες δράσεις (ιδέ πρόκληση Μπαρμπαρούση) είτε με φασιστικά ή άλλα αντιδημοκρατικά συνθήματα, είτε με δικτατορίες των συνταγματαρχών ή του λαϊκού προλεταριάτου, είτε με ένοπλη επαναστατική δράση, είτε, τέλος, με την κυκλοφορία επαναστατικών - εμπρηστικών προκηρύξεων ή φυλλαδίων, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις ψυχές των νεολαίων μας; Οταν μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας αλληλοκαταγγέλλονται οι κομματικές παρατάξεις ότι όταν γίνονται κυβερνήσεις παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα γιατί κόπτονται για την προστασία του αντί να ομολογήσουν ότι είναι οι ηθικοί αυτουργοί που για αναρίθμητους λόγους (άγνοια, ανικανότητα, δειλία, σκοπιμότητα, αδιαφορία κ.ά.) μεταβάλλονται σε σπορείς των «ζιζανίων και των λουλουδιών;». Οι ευθύνες σας κ. βουλευτές για την επικίνδυνη ανάπτυξή τους με τη χαλαρότητα που σας διακρίνει κλονίζουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας. Και μην ξεχνάτε ότι: «Τα ζιζάνια φυτρώνουν στο χωράφι του γεωργού που δεν εφαρμόζει τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες για να προλάβει την ανάπτυξή τους»...

Παναγ. Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποιοι επενδύουν στη διάλυση της Ε.Ε.;

Κύριε διευθυντά
Η νέα τάξη πραγμάτων που σήμερα κυβερνά τον πλανήτη, με κύριους εκφραστές τον Τραμπ και τον Πούτιν, έχει βάλει ως στόχο τη διάλυση της Ευρώπης, για να είναι πιο εύκολη η επικυριαρχία τους. Τόσο ο Τραμπ με τη σκληρή εσωστρεφή πολιτική του, θέτοντας δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και τη φραστική «ενίσχυση» των ακροδεξιών κομμάτων που είναι αντίθετα με την Ενωμένη Ευρώπη, όσο και ο Πούτιν, που ενισχύει όλα τα αυτονομιστικά κινήματα και κάθε τι που είναι αντίθετο προς την ενιαία έκφραση της Ε.Ε., έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη διάλυση της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρη κι ολοφάνερη η αγαστή συνεργασία για τον κοινό σκοπό τους. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα οι ηγεσίες της Ευρώπης τι κάνουν; Σχεδόν τίποτα. Κάθε κράτος-μέλος ακολουθεί τη δική του πολιτική. Η Γερμανία επιδιώκει τη γερμανοποίηση της Ευρώπης. Η Αγγλία έφυγε. Η Γαλλία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ολα τα κράτη-μέλη έχουν έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (ιδίως με τους πρόσφυγες). Τα εθνικιστικά, λαϊκιστικά αυτονομιστικά κινήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία). Η λύση είναι μία και μοναδική: Να αφυπνιστεί η Ευρώπη άμεσα. Να δημιουργήσει ενιαίο στρατό, ενιαία δημοσιονομική πολιτική, ενιαία εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Αν δεν γίνουν όλα αυτά άμεσα, αν δεν αφυπνιστούν και δραστηριοποιηθούν οι ηγεσίες της Ευρώπης, η Ευρώπη οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοδιάλυσή της.

Αυτή η διάλυση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στα μικρά και περιφερειακά κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Τότε θα ξαναρχίσουν τα εθνικιστικά κινήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Παντελης Μαυραγανης, Ανω Γλυφάδα

Αλλο η νεοελληνική κι άλλο η δημοτική;

Κύριε διευθυντά
Είναι γνωστή η ευαισθησία και το ενδιαφέρον του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνη Κουνάδη για την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και την Παιδεία, που εκδηλώθηκαν για μία φορά ακόμη στην ημερίδα του Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Θα προσθέσω και τον δικό μου έπαινο, στους τόσους που ακούστηκαν, επιθυμώντας να επισημάνω και να υπογραμμίσω τον τρόπο χρήσεως της γλώσσας και την ποιότητα των «ελληνικών» της ομιλίας του, την οποία θεωρώ υποδειγματική. Επικρατεί η αντίληψη ότι με τον νόμο 309/1976 του Γ. Ράλλη «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως» καθιερώθηκε η δημοτική ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Αυτό όμως δεν είναι αληθινό, δείχνει άγνοια ή και παραποίηση του νόμου. Ο νόμος, στο «Αρθρο 2. Γλώσσα», δηλώνει ως γλώσσα διδασκαλίας από του έτους 1976 - 1977 τη νεοελληνική, που δεν την ταυτίζει με τη δημοτική. Και στη 2η παράγραφο του άρθρου δηλώνει, επί λέξει, ότι «Ως νεοελληνική γλώσσα νοείται η διαμορφωθείσα εις πανελλήνιον εκφραστικόν όργανον υπό του ελληνικού λαού και των δοκίμων συγγραφέων του Εθνους δημοτική, συντεταγμένη άνευ ιδιωματισμών και ακροτήτων». Θα έλεγα ότι αυτή ήταν η γλώσσα διδασκαλίας του μαθήματος των Νεοελληνικών στα σχολεία εκείνη την εποχή και η (μέση) γλώσσα των εφημερίδων. Αυτήν, λοιπόν, τη νεοελληνική γλώσσα, τη δημοτική του μορφωμένου ανθρώπου που αγαπάει και ενδιαφέρεται για τη γλώσσα, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, προσέφερε με την ομιλία του ο Αντώνης Κουνάδης, σε ένα κείμενο-πρότυπο, υποδειγματικό για διδασκαλία.

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός Μηχανικός

Λέξεις ομηρικών επών και Ευαγγελίων

Κύριε διευθυντά
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης στην εξαιρετική ομιλία του στις 21/6/2018, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπογράμμισε πως από τις 6.000 λέξεις του ομηρικού λεξιλογίου χρησιμοποιούνται οι 1.600 σήμερα! Από τις 4.900 επίσης ελληνικές λέξεις του Ευαγγελίου υπάρχουν 2.400 στην καθομιλουμένη! Και ακόμη το 85% των λέξεων της πορτογαλικής και το 65% της γαλλικής γλώσσας έχουν ελληνική ρίζα, ενώ 150.000 περίπου λέξεις της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνικήν!

Φριξος Δημου, Πλοίαρχος Ε.Ν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ