Προειδοποίηση ΟΠΕΚ σε Τραμπ: Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Προειδοποίηση ΟΠΕΚ σε Τραμπ: Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό δολάρια το βαρέλι θα στοιχίζει σύντομα το πετρέλαιο, εξαιτίας των διαταραχών στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή ότι οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συμβάλουν στην πτώση των τιμών θα αποδειχθούν μάταιες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Τετάρτη τον ΟΠΕΚ για ώθηση προς τα επάνω των τιμών του πετρελαίου, καλώντας παράλληλα τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν την προστασία που τους παρέχει η Ουάσινγκτον απέναντι στον νούμερο ένα αντίπαλό τους, το Ιράν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί είπε ότι ο Τραμπ «θα έπρεπε να αναμένει» ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, θα καταστούσε τις ΗΠΑ «όμηρο της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας» οι οποίες, όπως είπε, δεν αποσκοπούν σε μείωση των τιμών.

«Η ευθύνη για το ότι όλοι οι καταναλωτές παγκοσμίως και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, ανήκει αποκλειστικά σε σας (στον Τραμπ) και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες καταγγέλλει έντονα τον Οργανισμό και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη απειλεί με διακοπή όλων των εξαγωγών πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για πιθανές εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Καζεμπούρ είπε: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, καθώς ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δεν ζητά από εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο Τραμπ) να προστατεύσετε κανέναν… Πολεμάτε με τους πάντες, κύριε, από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή