Η ίδια ουσία μόλυνε τον Σεργκέι Σκριπάλ και τους δύο Βρετανούς

Η ίδια ουσία μόλυνε τον Σεργκέι Σκριπάλ και τους δύο Βρετανούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Παράπλευρες απώλειες» της επίθεσης του περασμένου Μαρτίου στο Σάλισμπερι με νευροτοξίνη κατηγορίας «νοβιτσόκ» εναντίον του πρώην πράκτορα της ρωσικής FSB, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, εκτιμά ότι είναι η δηλητηρίαση της 44χρονης Ντον Στέρτζες και του 45χρονου συντρόφου της Τσάρλι Ράουλι, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δύο Βρετανοί μολύνθηκαν το Σάββατο από την ίδια νευροτοξίνη «νοβιτσόκ» στην κωμόπολη Εϊμσμπερι, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Σάλισμπερι.

«Υποθέτουμε ότι οι δύο Βρετανοί προσβλήθηκαν από τη νευροτοξίνη ως αποτέλεσμα της προηγούμενης επίθεσης ή με άλλο τρόπο, χωρίς ωστόσο η μόλυνσή τους να έγινε σκόπιμα. Αυτός είναι ένας λόγος, για τον οποίο νιώθω οργή εναντίον του ρωσικού κράτους, γιατί στην υπόθεση Σκριπάλ επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα ιδιαίτερα τοξικό και πολύ επικίνδυνο όπλο», είπε χθες μιλώντας στο BBC ο αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας.

«Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας “νοβιτσόκ”. Για την ώρα, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την πηγή του, ενώ η επιστημονική μας ομάδα υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός της μπορεί να μην γίνει ποτέ εφικτός», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία τα κράτη-μέλη πρόκειται να συζητήσουν την όξυνση των σχέσεων μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη του Κρεμλίνου και των ρωσικών υπηρεσιών. «Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κάθε πιθανότητα ανάμειξης με την υπόθεση αυτή.

Η άρνηση του Λονδίνου για πραγματοποίηση κοινής έρευνας με τη συμμετοχή Βρετανών και Ρώσων ειδικών αποκλείει τη διαλεύκανση του περιστατικού», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Ο καθηγητής Ανόργανης Χημείας Αντρέα Σέλα εξηγεί ότι οι νευροτοξίνες «νοβιτσόκ» είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, ενώ η μόλυνση κάποιας επιφάνειας με αυτές, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ακόμη και πολλές εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή