FAZ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα απέδιδε αν οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστή δουλειά

FAZ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα απέδιδε αν οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστή δουλειά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η «κακή» – όπως αφήνεται να εννοηθεί – διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle. 

Ενδεικτικά, το άρθρο αναφέρεται μεταξύ αλλών στο δημοσιεύμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία συνδέει την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου με το πόσο σημαντικό είναι να μην αφεθεί στη τύχη της μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ειδικότερα, στο πρωτοσέλιδό της η FAZ με τίτλο «Τα όρια και τα σύνορα της Ελλάδας» αναφέρει πως «η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των πιστώσεων προς την Ελλάδα για μια δεκαετία αποτελεί de facto ένα τέταρτο πρόγραμμα». 

«Στο τέλος αυτού του τέταρτου ανεπίσημου προγράμματος θα ακολουθήσει αναπόφευκτα και πέμπτο: είτε υπό τη μορφή επιπλέον επιμήκυνσης, είτε υπό τη μορφή ενός κουρέματος. Αυτό είναι το τίμημα που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στην Ευρωζώνη για την κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα. 

«Ομως, όποιος δεν διαμορφώνει εικόνα για τον κόσμο που τον περιβάλλει μέσα από ταμπέλες excel και αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους διαπιστώνει ότι υπάρχουν παράλληλα πλήθος πολιτικά επιχειρήματα υπέρ του να μην αφεθεί στην τύχη της αυτή η χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα. 

«Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα απέδιδε περισσότερο αν οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστά τη δουλειά τους»

«Η μαζική μετανάστευση κυρίως μουσουλμάνων προς την Ευρώπη το 2015 ξεκίνησε πρωτίστως από την Ελλάδα. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή των κλειστών συνόρων, οφείλει να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα στην Ελλάδα, αλλά και από κοινού με την Ελλάδα.  Η προσφυγική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα απέδιδε περισσότερο αν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή τουλάχιστον δέχονταν τη βοήθεια που τους προσφέρεται», γράφει δηκτικά η γερμανική FAZ και προσθέτει:

«Σήμερα όμως οι ελληνικές αρχές διοχετεύουν εν τέλει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Από εκεί οι πρόσφυγες αναχωρούν για την δυτική Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους αιτήσεις ασύλου να σκονίζονται στα ράφια των ελληνικών υπηρεσιών». 

Στη συνέχεια η FAZ τονίζει ότι «στην πράξη οι αρμόδιες αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία ελάχιστους μόνο πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα ασύλου παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα». 

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι η μαζική μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα μόνο της δυτικής Ευρώπης, αλλά ενδέχεται να πλήξει και την Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

«Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αν εφάρμοζε πλήρως την προσφυγική συμφωνία. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί στην Αθήνα», καταλήγει το δημοσίευμα. 

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή