Αντεπίθεση Ν.Δ. με κατάθεση δύο τροπολογιών

Αντεπίθεση Ν.Δ. με κατάθεση δύο τροπολογιών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή πίεση στην κυβέρνηση που επιδιώκει με όλους τους τρόπους να αλλάξει την ατζέντα ασκεί η Πειραιώς, με αιχμή τόσο το ζήτημα των ψηφισμένων νέων περικοπών στις συντάξεις όσο και το επίμονο αίτημα της Ν.Δ. μαζί με την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών να υπάρξει και σαφής πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Η αντεπίθεση της Ν.Δ. μέσω δύο χωριστών τροπολογιών για αμφότερα τα ζητήματα είναι ενδεικτική της πρόθεσής της να μην κατεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές, όπως, εξάλλου, κατέστη σαφές και από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Πολλώ δε μάλλον, όπως εκτιμούν στον τρίτο όροφο της Πειραιώς μετά και το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων, αφού οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και να πείσει για success story παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα. Η παρέμβαση για τη ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αλλά και το «σκληρό ροκ» το οποίο άρχισε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα με τις συστάσεις προς τον Πιερ Μοσκοβισί να μην κάνει την προεκλογική του καμπάνια μέσω Αθήνας, κορυφώνεται με την τροπολογία για την παύση ισχύος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων που κατατέθηκε χθες και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο άνοιγμα της Ολομέλειας. Η Ν.Δ. φρόντισε να θυμίσει, μέσω της Μαρίας Σπυράκη, ότι η Ν.Δ. καταψήφισε τη νέα μείωση των συντάξεων, ενώ σε σημείωμά του ο αρμόδιος τομεάρχης Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «21 άδικες και αχρείαστες περικοπές συντάξεων» επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ν.Δ. στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, εφόσον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα βγαίνει με «καθαρό τρόπο» από το μνημόνιο και εφόσον «ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο, η κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή των κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1/1/2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη που επωμίστηκαν οι Ελληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα». Υπογραμμίζεται δε ότι οι εν λόγω περικοπές δεν περιλαμβάνονταν στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 και ότι αποτελούν «το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

Παρομοίως, η Πειραιώς αναμένεται να καταθέσει χωριστή τροπολογία στον «Κλεισθένη» για τη χορήγηση δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, πρόταση που έχει επανειλημμένα καταθέσει και τη συζήτηση της οποίας απορρίπτει η κυβέρνηση. Παρότι η Πειραιώς επιμένει ότι συναρτά την τελική της στάση στο ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας από την αντίστοιχη της κυβέρνησης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και με την τροπολογία επιδιώκει να εκθέσει την κυβέρνηση, η ζυγαριά έχει γείρει προς το «ναι», παρά την «γκρίνια» που φαίνεται να εκδηλώνεται από βουλευτές της Β΄ Αθήνας. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. θύμισε χθες ότι ο κ. Μητσοτάκης ως βουλευτής είχε προτείνει την κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, «όταν δεν το συζητούσε κανένας», ενώ αναφερόμενη στη δυστοκία της κυβέρνησης έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού, μίλησε για «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή