«Κανείς από τη Γερμανία πίσω στα νησιά»

«Κανείς από τη Γερμανία πίσω στα νησιά»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή του προς τους δημάρχους των πέντε νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες όσον αφορά την πιθανότητα οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα επιστραφούν από τη Γερμανία, να εγκατασταθούν στα hotspots των νησιών.

Πάντως, οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, διογκώνοντας περισσότερο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Από τις 22/6 έως και χθες συνολικά στα ελληνικά νησιά έφθασαν 1.519 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το σύνολο όσων παραμένουν στα νησιά φτάνει τα 17.924 άτομα, εκ των οποίων οι 7.573 βρίσκονται στο hotspot στη Μόρια, οι 2.112 στη ΒΙΑΛ και 3.914 στην ανάλογη εγκατάσταση στη Σάμο, η χωρητικότητα της οποίας επαρκεί για 650 άτομα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην επιστολή του αποκλείει εμφατικά την πιθανότητα δημιουργίας νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) στα νησιά. Αναφερόμενος σε σχετικά «σενάρια», όπως τα χαρακτηρίζει, «που θέλουν τη δημιουργία νέων ΚΥΤ στα νησιά σε αντάλλαγμα του χαμηλού ΦΠΑ», τονίζει ότι πρόκειται «απλώς για ψέματα».

Στην επιστολή του ο υπουργός σημειώνει ότι «η διατήρηση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά» αποτελεί αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής ζωής και του σημαντικού ρόλου των νησιών στην οικονομία και στην ασφάλεια της χώρας. «Η κατάσταση παραμένει και θα παραμείνει ως έχει. Ενα ΚΥΤ στη Λέσβο, ένα στη Χίο, ένα στη Σάμο, ένα στην Κω κι ένα στη Λέρο. Αυτά δηλαδή που υπάρχουν και ο στόχος είναι να αποσυμπιεστούν. Οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο κ. Βίτσας διευκρινίζει: «Οι επανεισδοχές υπηκόων τρίτων χωρών, που μελλοντικά θα καταγραφούν στην Ελλάδα και παρατύπως θα βρεθούν στη Γερμανία, αφορούν αποκλειστικά διαδικασίες και κέντρα της ενδοχώρας και όχι των πέντε νησιών. Ακόμη πιο καθαρά: κανείς δεν θα πάει απευθείας από τα νησιά για να επανενωθεί με την οικογένειά του στη Γερμανία και κανείς δεν θα επιστραφεί από τη Γερμανία στα ελληνικά νησιά».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι έχει γίνει πρόταση προς τον δήμαρχο Σάμου να βρεθεί νέος χώρος για τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Σάμου, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενεί. Ο κ. Βίτσας τονίζει ότι το νέο ΚΥΤ δυναμικότητας 1.200 ατόμων «θα λειτουργήσει μόνο και μόλις το υπάρχον ΚΥΤ σταματήσει τη λειτουργία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή