Τσακαλώτος: Τεχνοκρατική απόφαση η έξοδος στις αγορές

Τσακαλώτος: Τεχνοκρατική απόφαση η έξοδος στις αγορές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βελτίωση σημειώθηκε στα ελληνικά ομόλογα και ειδικά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για το QE και ενώ συνεχίζονται οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στις ΗΠΑ με επενδυτές, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Μιλώντας για τον σκοπό του ταξιδιού σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, σε συνέντευξή του στο ΕΝΑ Channel Καβάλας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι έπρεπε να γίνει για να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες πίσω από τη συμφωνία του Eurogroup, γιατί –όπως τόνισε– «οι αγορές θέλουν εκπαίδευση». Αναφερόμενος στη συμφωνία, σημείωσε ότι είναι καλή, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη. «Οτι πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία. Τώρα, αν με ρωτήσετε «μπορούσε να είναι καλύτερα;», πάντα θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Σε έναν συμβιβασμό, σε μια συζήτηση, δεν παίρνεις όλα όσα θα ήθελες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγου το επόμενο δίμηνο. Οπως επισήμανε, η αντίδραση των αγορών μετά το Eurogroup ήταν καλή και «αν θέλει να αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο για δέκα χρόνια, μπορεί να το αγοράσει, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε αυτόν τον διάδρομο. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Ελληνες επενδυτές». Ωστόσο ανέφερε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί του ΟΔΔΗΧ καθώς και το πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες, τονίζοντας πως δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική.

Οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου έρχονται σε μια στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, με τα 5ετή να επιστρέφουν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ, o οποίος άφησε ένα μικρό παράθυρο συμμετοχής της Ελλάδας στο QE. Η απόδοση του 10ετούς άγγιξε χθες το 3,852% επιστρέφοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου, πριν ξεσπάσει η αναταραχή στην Ιταλία, η οποία έστειλε ισχυρά «σεισμικά» κύματα σε όλες τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Πιο έντονη ήταν η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,875%, ένα επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου πριν ξεσπάσει το διεθνές sell-off με αφορμή τη «βουτιά» του αμερικανικού δείκτη S&P 500. Σημαντική ήταν και η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 7ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,33%, εξακολουθώντας να διατηρείται κάτω από το επιτόκιο στο οποίο είχε εκδοθεί ο συγκεκριμένος τίτλος τον Φεβρουάριο (3,5%).

Ο Μάριο Ντράγκι αν και «πάγωσε» τις ελπίδες για διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver) και για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα, έστω και στο μικρό διάστημα που παραμένει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αφού το waiver είναι ακόμα σε ισχύ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία σχετική απόφαση μπορεί να λάβει το Δ.Σ. της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου. Αν και το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό και οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα ξεπεράσουν τα 520 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών μία τέτοια απόφαση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης και θα ωθήσει σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων, διευκολύνοντας τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, γεγονός που εξηγεί τη βελτίωση που σημειώνεται στους ελληνικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή