Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα

Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρώντας τη μορφολογία της Καβάλας από τη θάλασσα, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τα χαρίσματά της. Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, με σπουδαία βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που φανερώνουν πως η πόλη είναι ένα σημαντικό παλίμψηστο. Το παλιό κέντρο παραγωγής και εμπορίας καπνού δέχθηκε μαζικά Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες που εμπλούτισαν τον πληθυσμό. Οι Καβαλιώτες ακόμα διατηρούν κάτι από αυτό το παρελθόν που δεν παραμένει κλεισμένο μόνο στις μνήμες αλλά αναδύεται σήμερα σαν χαρμάνι ευγένειας, φιλόξενης διάθεσης και ψυχικής γενναιοδωρίας.

Στην καρδιά της Καβάλας, σε ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος του 1929, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση αφιέρωμα στον Ξενοφώντα Ζολώτα. Μετά τον Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και την Πάτρα, το αφιέρωμα για τον «κ. Καθηγητή» ανηφόρισε ξανά στη Βόρειο Ελλάδα. Αν περάσει κανείς το κατώφλι του κτιρίου, θα ακολουθήσει τα βήματα της ζωής του Ζολώτα, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τη σπουδαία μακρόβια παρουσία του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα-1

Ο Ξεν. Ζολώτας σε ιστορική φωτογραφία με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Φωτογραφίες, έγγραφα, ντοκουμέντα, προσωπικά αντικείμενα δίνουν προνομιακή θέαση στην πορεία αυτού του ανθρώπου, που στάθηκε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων, με ευθύνη και πατριωτισμό. Σε μια εποχή όπου οι Ελληνες αναζητούν μορφές-πρότυπα, ο Ζολώτας έχει θέση σε αυτό το πάνθεον και η έκθεση μας θυμίζει τη συνολική του συνεισφορά. Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας πίστεψε από την πρώτη στιγμή στον παιδαγωγικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τη θητεία του, το Κέντρο Πολιτισμού και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, όπου προΐσταται ο δραστήριος Παναγιώτης Παναγάκης, έχει τη στήριξη να κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά με εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Εκτός από την ενδιαφέρουσα έκθεση, αυτή την περίοδο ξεκίνησε και το Φεστιβάλ Φιλίππων, με παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις. Η «Εικαστική διαδρομή στην πόλη», που σχεδίασε η Μικρή Αρκτος σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Ιριδος Κρητικού, στηρίζεται σε ένα πρωτότυπο «κυνήγι θησαυρού». Από το Τζαμί του Χαλίλ Μπέη, το Ιμαρέτ και την οικία Μοχάμεντ Αλι, μέχρι το Φρούριο, το Καρνάγιο, το Καφεκοπτείο Ανανιάδη, το Δημαρχείο και άλλα τοπόσημα της Καβάλας, έντεκα εικαστικοί παρουσιάζουν 21 έργα τους, σαν μικρές ψηφίδες για την ιστορία της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος αποφασίζει να δει την έκθεση, βλέπει διαφορετικά κεφάλαια, ενώνει τις κουκκίδες και στο τέλος καταλαβαίνει εν τω βάθει το ψυχογράφημα αυτού του όμορφου τόπου στον ελληνικό Βορρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή