Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο χωριό της Μόριας

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο χωριό της Μόριας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν ένας 84χρονος κάτοικος της Μόριας απείλησε με καραμπίνα πρόσφυγα στην καντίνα έξω από το hotspot και πολλοί αναρωτήθηκαν τι θα γινόταν αν η καραμπίνα εκπυρσοκροτούσε. Αυτό συνέβη από άλλο κάτοικο, στον αέρα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά το απόγευμα της Τρίτης, η καραμπίνα τού κατά σειράν τρίτου κατοίκου του χωριού, 78 ετών, βρήκε στόχο έναν 16χρονο από τη Συρία που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, εκτός κινδύνου, χτυπημένος στο κεφάλι και στα πόδια. Μάλιστα ο 16χρονος και η οικογένειά του είχαν φτάσει μόλις μία ημέρα πριν στη Λέσβο και είχαν εγκαταλείψει το κέντρο της Μόριας λόγω των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει. Συγκεκριμένα, 19 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν προχθές στη Μόρια από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, για σοβαρά επεισόδια μεταξύ τους, που προκάλεσαν τραυματισμούς και φθορές στο ΚΥΤ.

Ο 78χρονος συνελήφθη την Τετάρτη και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο 78χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον ανήλικο αλλοδαπό, τραυματίζοντάς τον σε διάφορα σημεία του σώματός του. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια κυνηγετική καραμπίνα και έντεκα φυσίγγια. Ο συλληφθείς χθες το πρωί οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και έλαβε τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Παρασκευή, ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή. Ας σημειωθεί ότι έχει επιβαρυμένο παρελθόν και έχει εκτίσει ποινή για ανθρωποκτονία της συζύγου του από πρόθεση, αλλά και για τον φόνο γνωστού του. «Για αυτά του τα αδικήματα έχει καταδικαστεί και έχει πληρώσει το χρέος του», τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Λαμπριανού.

Η πλευρά του 78χρονου υποστηρίζει ότι τρία άτομα μπήκαν μέσα στην περίφρακτη αυλή του και όταν τους αντιλήφθηκε έριξε με το όπλο, το όποιο κατείχε παράνομα, για εκφοβισμό. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο και καλούσε νωρίτερα το πρωί από τα μεγάφωνα σε συγκέντρωση των συγχωριανών του στον χώρο, ανέφερε στην «Κ»: «Κατ’ αρχήν δεν στηρίζουμε την κίνηση που έκανε ο συγκεκριμένος. Ο κόσμος, όμως, παίρνει τον νόμο στα χέρια του συνέχεια από την αγανάκτηση. Για να μπορέσει να σταματήσει αυτό, πρέπει να βρεθούν λύσεις για να προστατευτούν οι περιουσίες του κόσμου. Είμαστε εδώ για έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως του παρελθόντος του. Εχει ζώα, έχει περιουσία που καταστρέφεται. Εχει τρία μωρά».

Ο κ. Τρακέλλης αναφέρθηκε και στην προ ημερών απεργία πείνας που πραγματοποίησε: «Τη διαμαρτυρία που έκανα, την έκανα ακριβώς γιατί η αγανάκτηση αυτή δεν ξέρουμε πού θα βγει και ήθελα να αναλάβω μόνος μου την ευθύνη». Αυτή τη φορά, πάντως, ελάχιστοι κάτοικοι προσέτρεξαν σε συμπαράσταση, καθώς αρκετοί άλλοι τονίζουν στην «Κ» ότι τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί ένα «κλίμα με τις καραμπίνες» και ότι αρκετοί έχουν ρίξει κατά προσφύγων. Από την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, τόσο εντός της κοινότητας για να αποφευχθούν εντάσεις όσο και εντός του ΚΥΤ για να κατασταλούν οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Πάνω από 7.400 αιτούντες άσυλο μένουν σε υποδομές για 3.100, με πολλές οικογένειες, που φοβούνται τα επεισόδια, να βγαίνουν εκτός καταυλισμού αναζητώντας χωράφια για να στήσουν σκηνές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή