«Διόρθωση» στην τροπολογία για τις εκλογές

«Διόρθωση» στην τροπολογία για τις εκλογές

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικοί ως προς τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να διαχειριστεί τις όποιες διαθέσιμες επιλογές διαθέτει, προκειμένου να αποκομίσει από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ευνοϊκότερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι οι χειρισμοί του τελευταίου διημέρου, όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η σε ανώτατο κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο απόφαση να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και από τον Οκτώβριο του 2019 να έρθει τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά «μαγειρέματος» και, κατ’ αρχάς, φέρνει σε δυσχερή θέση τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είχε ταχθεί απόλυτα υπέρ της νομοθέτησης του χρόνου διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών και είχε προσδιορίσει την ημερομηνία τους για τον Οκτώβριο του 2019. Είχε, μάλιστα, επιχειρηματολογήσει πολλές φορές για την ορθότητα της επιλογής του αυτής. Αλλωστε, προκειμένου να προφυλαχθεί σε ένα βαθμό ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς θα φαινόταν απολύτως ανακόλουθο να τροποποιήσει ο ίδιος την ημερομηνία, επελέγη η εναλλακτική της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, απαιτήθηκε διπλή παρέμβαση, καθώς η αρχική τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης, ζητούσε τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να συμπέσει με αυτές ο δεύτερος γύρος. Η τροπολογία επανακατατέθηκε διορθωμένη, ώστε, τελικά, να διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για ταυτόχρονη τριπλή εκλογική αναμέτρηση –ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές– τον Μάιο, κάτι που φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό αποτελεί επιλογή του Μαξίμου. Κατ’ αρχάς διότι οι πολλαπλές κάλπες είναι ενδεχόμενο να συσκοτίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι ψηφοφόροι να πάνε να ψηφίσουν χωρίς να έχουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό δίλημμα στο μυαλό τους, αλλά μια σειρά από μηνύματα από τις ταυτόχρονες προεκλογικές εκστρατείες που θα «τρέχουν» την ίδια περίοδο. Παράλληλα, αν η τάση των δημοσκοπήσεων, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να ηττάται στις εκλογές, επιβεβαιωθεί, εάν όλες οι αναμετρήσεις γίνουν ταυτόχρονα θα περάσει το μήνυμα μιας εκλογικής ήττας και όχι δύο ή τριών διαδοχικών.

Κινητοποίηση

Οσον αφορά την επανακατάθεση της τροπολογίας με αλλαγή στις ημερομηνίες, ώστε οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, η επιλογή έχει να κάνει με την κινητοποίηση του εκλογικού μηχανισμού των υποψηφίων, που πάντοτε είναι μεγαλύτερη πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς δραστηριοποιούνται και οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Από αυτή την κινητοποίηση εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να επωφεληθούν και να κερδίσουν ψήφους και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Πολύ περισσότερο, δε, που στην Κουμουνδούρου προσεγγίζουν πασοκογενή στελέχη που επιθυμούν να στηρίξουν ως υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, με την προσδοκία ότι το κοινό που θα τους ψηφίσει στην αυτοδιοικητική κάλπη θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Ο Κ. Ζουράρις στη θέση του Δ. Καμμένου

Με 19 ψήφους λιγότερες, συγκριτικά με το συνολικό άθροισμα της δικομματικής πλειοψηφίας, εξελέγη χθες ο κ. Κων. Ζουράρις αντιπρόεδρος της Βουλής, προς αντικατάσταση του Δημ. Καμμένου που θεσμικά, ως ανεξάρτητος βουλευτής, δεν μπορούσε να διατηρήσει το συγκεκριμένο αξίωμα εκ μέρους των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Ζουράρις έλαβε, κατά την ειδική ψηφοφορία χθες το μεσημέρι, 138 θετικές ψήφους, εκ των οποίων οι πέντε ανήκαν σε βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Υπήρξε και ένα «παρών», από τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από τη Χρυσή Αυγή βουλευτή, Δημ. Κουκούτση. Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συνολικά 152 βουλευτές. Από εκείνους οι οποίοι απουσίαζαν-απείχαν της διαδικασίας ήταν και ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ως προσώπου που ενδεχομένως θα αποτελούσε πρόταση των ΑΝΕΛ για τη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος, βέβαια, είχε δηλώσει πως δεν τον απασχολεί το θέμα.

Από την ψηφοφορία απείχαν η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, η Χ.Α. και η Ενωση Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή