Μετά τις απειλές ο Τραμπ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη Συμμαχία

Μετά τις απειλές ο Τραμπ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στη Συμμαχία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Τις πληροφορίες για την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε περίπτωση που οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες, μετέδωσε νωρίτερα και το γερμανικό πρακτορείο dpa. 

Θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για νέα επίθεση του Τραμπ κατά τη διάκρεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες. 

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρακτορείου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη της. 

Ιδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας. Μάλιστα, επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει από χθες στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όπου ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από 2% σε 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή