Τιφλίδα by locals

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίστε τους ζωγράφους της Γεωργίας, ένα παλιό ξενοδοχείο που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και τα υπέροχα εθνικά φαγητά της.

Ξενοδοχείο London

31 Atoneli Street

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Διασχίστε την Dry Bridge και συνεχίστε με τα πόδια επί της οδού Atoneli, αναζητώντας ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο της πόλης, που θα σας μεταφέρει σαν χρονομηχανή στο ένδοξο παρελθόν της. Στον αριθμό 31 λειτουργούσε κάποτε ένα από τα πιο ονομαστά ξενοδοχεία της Τιφλίδας. Στα πολυτελή δωμάτιά του κατέλυαν όλοι οι εξέχοντες επισκέπτες της. Παρότι εγκαταλελειμμένο πια, το Hotel London διατηρεί μέχρι σήμερα το μεγαλείο του. Μια ματιά στο επιβλητικό χολ της εισόδου θα σας το επιβεβαιώσει. Η γυάλινη οροφή αφήνει το φως του ήλιου να απλώνεται στον χώρο, ενώ οι διακοσμήσεις στη μεταλλική κουπαστή της σκάλας είναι μοναδικές.

Mako Gochashvili


Εστιατόριο Black Lion

30 Qvlividze Street

Tηλ. +995-322960956

Καθημερινά 12.00-02.00

Μπίρα craft: 2,80 ευρώ

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην Τιφλίδα και γι’ αυτό είναι μια πρόκληση να εντοπίσει κανείς τα πραγματικά καλά ανάμεσά τους. Το Black Lion είναι σίγουρα ένα από αυτά. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και το εσωτερικό του είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός παραδοσιακού με μοντέρνο – με διαφορετικού ύφους τραπέζια, καρέκλες, λάμπες. Το μενού είναι μικρό, όλα όμως τα πιάτα του είναι φτιαγμένα με μαεστρία. Σερβίρουν καλό κρασί και την πρώτη γεωργιανή craft μπίρα που λέγεται –πώς αλλιώς;– Black Lion. Στα τραπέζια του θα δείτε πολλούς τουρίστες, γιατί το συστήνουν σχεδόν όλοι οι ντόπιοι όταν κάποιος επισκέπτης τούς ρωτήσει πού θα βρει καλό φαγητό.

Mako Gochashvili


Εθνική Πινακοθήκη

Shota Rustaveli Avenue 11

Tηλ. +995-322997176

Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00

Είσοδος: 2,40 ευρώ

Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης χτίστηκε το 1888, κατά παραγγελία του Ρώσου τσάρου, ως υπενθύμιση της νίκης επί των λαών του Καυκάσου, και ονομάστηκε Ναός της Δόξας. Έως το 1914 λειτούργησε ως Στρατιωτικό Ιστορικό Μουσείο και μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1920, μετατράπηκε σε πινακοθήκη. Η πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε παρουσίασε δεκάδες έργα τέχνης, που με κόπο συγκέντρωσε ο ζωγράφος και συλλέκτης Ντιμίτρι Σεβαρντνάτζε. Το κτίριο φέρει την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα Άλμπερτ Ζάλτσμαν. Η πρόσοψη και η γυάλινη οροφή είναι εντυπωσιακές, την παράσταση ωστόσο κλέβουν οι περιοδικές εκθέσεις με έργα πολλών καλλιτεχνών – πρόσφατα εκτέθηκαν πίνακες των Botticelli, Caravaggio και σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε τη δουλειά φημισμένων Γεωργιανών ζωγράφων, όπως των Pirosmani, Gudiashvili και Kakabadze.

Maka Tsilikurishvili


Καφέ Sakhachapure № 1

5 Shota Rustaveli Avenue

Καθημερινά 10.00-23.00

Κυρίως πιάτο: 5,20 ευρώ

Για καλό και φτηνό γεωργιανό φαγητό, θα πάτε στο καφέ Sakhachapure No 1. Οι ντόπιοι πίνουν νερό στο όνομά του και εσείς θα  παραγγείλετε το αγαπημένο τους σνακ στην καλύτερη εκδοχή του: το khachapuri είναι κάτι σαν πεϊνιρλί με τυρί και σε κάθε περιοχή της Γεωργίας το φτιάχνουν με διαφορετικό τρόπο. Δοκιμάστε phklovani (khachapuri με παντζάρι και σπανάκι) και achma (khachapuri της Δυτικής Γεωργίας, που μοιάζει με λαζάνια με τυρί). Το μενού περιλαμβάνει επίσης σαλάτες, σούπες, πίτα με φασόλια (lobiani), πίτσα και επιδόρπια. Συνοδεύστε το γεύμα σας με λεμονάδα Lagidze – θεωρείται κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Maka Tsilikurishvili


Τιφλίδα by locals-1

Στο Μaspindzelo θα δοκιμάσετε ζουμερά khinkali, τα ντάμπλινγκ της Γεωργίας.

Εστιατόριο Maspindzelo

7 Gorgasali Street

Tηλ. +995-322303030

Κυριακή-Σάββατο 09.00-00.00

Μεσημεριανό: 5,20 ευρώ

Το άλλο εθνικό φαγητό της Γεωργίας, το khinkali (ντάμπλινγκ με γέμιση από κρέας και μπαχαρικά), θα το ευχαριστηθείτε στο εστιατόριο Maspindzelo, δίπλα στα λουτρά Abanotubani. Προσωπικά θεωρώ ότι τα καλύτερα ντάμπλινγκ εδώ είναι αυτά με τα άγρια μανιτάρια και θα τα συνοδεύσετε με το φημισμένο μεταλλικό νερό Borjomi. Εκτός από τα khinkali, σερβίρουν και khatchapuri με τυρί και εστραγκόν. Περιορισμένη λίστα κρασιών.

Sarah May Grunwald


Τιφλίδα by locals-2

Το G. Vino θεωρείται το καλύτερο wine bar της πόλης. (Φωτογραφία: IRAKLI GEDENIDZE)

Wine bar G. Vino

6 Erekle II St

Tηλ. +995-322932121

Καθημερινά 13.00-01.00

Ποτήρι κρασί: 3,45 ευρώ

Το καλύτερο wine bar της πόλης προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας, όπως το κλασικό lobio (φασόλια μαγειρεμένα σε πήλινο σκεύος) με φρέσκο κόλιανδρο και ρόδι, ενώ τα κρασιά έχουν την υπογραφή ντόπιων παραγωγών (Lagvinari, Gotsa, Nika και VitaVinea). Υπέροχη είναι και η σπιτική τους λεμονάδα με εστραγκόν. 

Sarah May Grunwald


Τιφλίδα by locals-3

Περάστε ένα απόγευμα στο πάρκο Vake, όπου βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Εθνογραφίας. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

Πάρκο Vake

Chavchavadze St.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα της Τιφλίδας. Άνοιξε το 1964 και έχει έκταση περίπου 2.000 στρέμματα. Τα υπέροχα σιντριβάνια, το Μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η ήρεμη ατμόσφαιρα κάνουν το Vake αγαπημένο προορισμό για ένα χαλαρό απόγευμα. Μέσα στο πάρκο βρίσκεται η μικρή λίμνη Χελώνα (Turtle lake), την οποία θα προσεγγίσετε με τελεφερίκ από την οδό Chavchavadze ή περπατώντας. Στο πάρκο και γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια και το Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο. Τις ηλιόλουστες μέρες μοιάζει σαν να βρίσκεται κάποιο φεστιβάλ σε εξέλιξη, τόσος είναι ο κόσμος!

Amir Shahzeidi


Tea House Cafe

27 Revaz Laghidze St

Tηλ. +995-595332002

Καθημερινά 10.00-00.00

Τσάι Casablanca: 1,70 ευρώ

Παρότι πρόκειται για καφετέρια, σερβίρει μεγάλη ποικιλία από τσάγια, με βότανα που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλα καφέ της πόλης – πέντε χρόνια συχνάζω εκεί και ακόμη δεν έχω καταφέρει να τα δοκιμάσω όλα. Ο χώρος θυμίζει κελάρι, είναι αρκετά παραδοσιακός και μου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα νοσταλγίας. Υπάρχει ένα μικρό μενού φαγητών, όχι κάτι το ιδιαίτερο, ούτε όμως και κακό. Η μέση τιμή για μια γεμάτη τσαγιέρα, που βγάζει 2-3 φλιτζάνια, είναι 1,70 ευρώ. Η εξυπηρέτηση είναι μάλλον αργή και δεν υπάρχει χώρος μη καπνιστών.

Amir Shahzeidi


Παλάτι των Τελετών

21 Bochorma Str.

Tηλ. +995-599903432

Καθημερινά 09.00-17.00

Δωρεάν

Το Παλάτι των Τελετών ή Γαμήλιο Παλάτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1980, μεσούντος  του Ψυχρού Πολέμου, από τον αρχιτέκτονα Viktor Jorbenaze. Είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα φαλλικού σχήματος, που συνδυάζει επιρροές από τον εξπρεσιονισμό και τη μεσαιωνική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα δημοφιλές στους –επαγγελματίες και μη– φωτογράφους και μάρτυρας του σοβιετικού παρελθόντος της χώρας. Έχει κατασκευαστεί από ντόπια πέτρα, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούνταν για την ανέγερση καθεδρικών ναών. Αρχικά προοριζόταν να λειτουργεί ως χώρος τέλεσης γαμήλιων μυστηρίων, σταδιακά όμως άλλαξε αρκετές φορές χρήση, μέχρι που αγοράστηκε από τον Γεωργιανό «ολιγάρχη» Μπάντρι Παταρκατσιχβίλι το 2002, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως κατοικία. Μετά τον θάνατό του, το 2008, μια εταιρεία νοίκιασε το κτίριο και το διαθέτει για κοινωνικές εκδηλώσεις. 

Sarah May Grunwald


Τιφλίδα by locals-4

Αφού περάσετε από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο London, κάντε μια στάση στο παζάρι της Dry Bridge. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Παζάρι Station Square

Station Square

Καθημερινά 10.00-20.00

Δωρεάν

Ένα πολυσύχναστο παζάρι στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου θα βρείτε τα πάντα: ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, παιχνίδια, βιβλία, ακόμα και φαγητό. Παρά το πλήθος των προϊόντων, το παζάρι είναι χωρισμένο ανά κατηγορία, οπότε είναι εύκολο να περιηγηθείτε στους χώρους του. Δεκάδες μικροπωλητές απλώνουν την πραμάτεια τους και στα όρια του παζαριού, ενώ σε όλη τη γειτονιά υπάρχουν μαγαζιά με μεταχειρισμένα είδη, ένα ακόμα παζάρι κοσμημάτων, αλλά και μικρά εμπορικά κέντρα.

Mako Gochashvili

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή