Τάξη και ασφάλεια στο μεταναστευτικό

Τάξη και ασφάλεια στο μεταναστευτικό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ. Η Ιταλία δεν θα κλείσει συμφωνία σε διμερές επίπεδο, προτού η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλάβει δράση για να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορά της και αρχίσει να μοιράζεται δικαιότερα το βάρος των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό ήταν το μήνυμα του Ματέο Σαλβίνι, του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο Σαλβίνι τόνισε πως οι όροι που θέτει πρέπει να ικανοποιηθούν «πριν δεχθούμε έστω έναν μετανάστη στην Ιταλία».

Συνομιλίες με τον Αυστριακό και τον Γερμανό ομολόγους του Χέρμπερτ Κικλ και Χορστ Ζεεχόφερ, αντιστοίχως, είχε χθες ο Σαλβίνι, σε μια προσπάθεια συντονισμού της σκληρής πολιτικής του με Βιέννη και Βερολίνο στο μεταναστευτικό. Η ομάδα έχει στόχο «να στείλει σαφές μήνυμα στον κόσμο, και ειδικά τους διακινητές, ότι δεν θα είναι στο εξής εφικτό να πατήσεις το πόδι σου σε ευρωπαϊκό έδαφος αν δεν δικαιούσαι προστασία», σχολίασε ο Χέρμπερτ Κικλ, ενώ ο Ζεεχόφερ είπε ότι και οι τρεις ξέρουν πως το έργο της εξεύρεσης λύσης είναι ηράκλειο. «Προφανώς, στόχος είναι να κάνουμε την Ευρώπη να αλλάξει στάση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ινσμπρουκ.

Ο Σαλβίνι εξήγησε ότι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η παροχή στήριξης ώστε οι μετανάστες να μην αποπειρώνται να φθάσουν στην Ε.Ε., ο επαναπατρισμός όσων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους και η στήριξη των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Λιβύης στη Μεσόγειο. «Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να επιβάλουμε τάξη στο θέμα, καθώς η αταξία κυριαρχεί για τόσο καιρό», επεσήμανε ο Ζεεχόφερ. Η Ευρώπη «φέρει ευθύνη» για την αύξηση του αριθμού των νεκρών μεταναστών τους τελευταίους μήνες στη Μεσόγειο (600 τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες), ανάμεσα στους οποίους «υπάρχουν μωρά και παιδιά», ανακοίνωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση SOS Mediterranee, καταγγέλλοντας παράλληλα το «μπλοκάρισμα» των διασωστικών πλοίων των ΜΚΟ από τα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τις δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτοί οι 600 θάνατοι αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θανάτων από την αρχή του χρόνου στη Μεσόγειο.

Η Γαλλία δέχθηκε χθες να υποδεχθεί μια ομάδα 78 αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία και το Σουδάν, αφότου το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν εμποδίστηκε να καταπλεύσει στην Ιταλία ή στη Μάλτα. Την ίδια στιγμή, η ιταλική ακτοφυλακή ανέμενε μέχρι αργά χθες ειδική άδεια για να αποβιβάσει 67 μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων κατηγορούνται για ανταρσία και απειλές εις βάρος των διασωστών, σε περίπτωση που οδηγηθούν πίσω στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή