Brexit, εμπορικός πόλεμος υπονομεύουν τις αγορές

Brexit, εμπορικός πόλεμος υπονομεύουν τις αγορές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια πρώτη ματιά στην πορεία των διεθνών αγορών, δεν είναι οφθαλμοφανές ότι οι κυβερνήσεις των λαϊκιστών ηγετών υπονομεύουν τις δομές της παγκόσμιας οικονομίας που εγκαθιδρύθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου, οι ΗΠΑ έχουν λάβει σειρά μέτρων εναντίον των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων τους. Αν και υπήρξαν αναταράξεις στις αγορές, η Wall Street έχει καταγράψει συνολικά κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει παρουσιάσει άνοδο. Δεν υποχώρησε καν τη Δευτέρα, όταν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μέι υπέβαλαν την παραίτησή τους, αντιδρώντας στα σχέδια της πρωθυπουργού να διατηρήσει στενή εμπορική σχέση με την Ε.Ε. μετά την αποχώρηση της χώρας από το «κλαμπ των Βρυξελλών». Οι παραιτήσεις αυτές αποτέλεσαν μια υπενθύμιση ότι, αν η κ. Μέι δεν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετά το Brexit περίοδο, μπορεί να κλιμακωθεί η αβεβαιότητα στις αγορές. Αλλά η συνολική εικόνα των αγορών δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

Πρώτον, η στερλίνα φαίνεται να έχει απορροφήσει τις ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, οι δείκτες FTSE 100 και FTSE 250 έχουν ξεπεράσει το 20%, όταν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχει καταγράψει πολύ μικρότερα κέρδη. Από τον Ιούνιο του 2016, όμως, η στερλίνα έχει διολισθήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα μπορεί να συνεχίσει την πτωτική πορεία του, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν και πλεονεκτήματα από την πτώση της στερλίνας σε αυτό το στάδιο. Οι βρετανικές εξαγωγές γίνονται ελκυστικότερες, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των πωλήσεων των εταιρειών. Παράλληλα, όμως, εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές για τους Βρετανούς καταναλωτές. Αν επιδεινωθεί η πτώση της στερλίνας, θα προκληθεί αναταραχή στις αγορές και στην ευρύτερη οικονομία. Είναι μια πιθανότητα που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, διότι πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. φαίνεται να έχουν την πρόθεση να συμφιλιωθούν. Μια ανάλογη κατάσταση δεν ισχύει για τις εμπορικές συγκρούσεις που έχουν ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει ή έχει αναγγείλει πως θα δρομολογήσει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ε.Ε. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν λαμβάνει, όμως, χώρα για να γεφυρωθεί το χάσμα στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκ πρώτης όψεως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν πολύ. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδια για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 έχει αναρριχηθεί 2,5%. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι θα ήταν υψηλότερα τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ, αν δεν είχε καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με τις προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών να είναι αρκετά υψηλές. Ο λόγος που οι μετοχές δεν ενισχύονται περαιτέρω είναι ότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια ποιες εταιρείες θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Τον περασμένο μήνα, η Harley-Davidson ανακοίνωσε πως θα δεχθεί πλήγμα από τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι εταιρείες πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τα αποτέλεσμα του προηγούμενου τριμήνου και μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των δασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή