Βενιζέλος: Delivery boy της ΕΕ και του ΔΝΤ η κυβέρνηση

Βενιζέλος: Delivery boy της ΕΕ και του ΔΝΤ η κυβέρνηση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το «Delivery boy της ΕΕ και του ΔΝΤ για την οικονομία και γενικότερα για τα εθνικά θέματα» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης που να έχει συσχετίσει θέματα οικονομικής πολιτικής με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με εμάς αυτό δεν έγινε ποτέ. Βλέπουμε ότι το έκαναν και στο μεταναστευτικό αλλά και εκεί δεν τους βγαίνει. Είναι προφανές ότι συσχετίζεται η μια διαπραγμάτευση με την άλλη» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε αναφερόμενος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου:

«Είναι δυνατόν να συμφωνείς πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 και να μην πετυχαίνεις μέτρα για το χρέος; Πρώτα συμφώνησαν για τα πλεονάσματα και μετά άκουσαν τη μικρή παρέμβαση του χρέους».

Παράλληλα έκανε λόγο για «ρητορία της κυβέρνησης που κατέρρευσε» τα περί καθαρής εξόδου, καθώς, όπως σημείωσε «ανεξαρτήτως του τι λέει ο Μοσκοβισί, υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που έχει όλα τα κακά από την προληπτική πιστωτική γραμμή χωρίς τα καλά αυτής για έξοδο στις αγορές».

«Μένει ένα "Μνημόνιο" αόριστης διάρκειας με πολύ σκληρά μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο και μέσα πίεσης τις εκταμιεύσεις για τις δόσεις και τα μέτρα για το χρέος. Στην πραγματικότητα μας έχουν επιβάλει ένα μνημόνιο για το χρέος» πρόσθεσε μιλώντας στο Θεμα fm.

Ερωτηθείς για τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα μέχρι το 2060 για την ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα αυτά τα μεγάλα συνδυάζονται με πρόβλεψη για μικρό μέσο όρο πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ καθώς προβλέπεται πραγματική αύξηση 1,1-1,2% του ΑΕΠ. Αυτή η αναιμική ανάπτυξη οδηγεί σε στασιμοχρεοκοπία».

Οσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «το μέτρο για τις συντάξεις επιβλήθηκε από την τρόικα ίσως με επιβολή του ΔΝΤ και νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση».

«Τώρα τι ζητάει, μια μικρή αναστολή εφαρμογής ώστε το βάρος να πέσει στην επόμενη κυβέρνηση και να μην το πληρώσει η ίδια το κόστος; Ή θέλει να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο ορθολογικό για το ασφαλιστικό που δεν μπορεί να βασίζεται στην περικοπή των συντάξεων;» αναρωτήθηκε.

Επανέλαβε, δε, ότι «το μέτρο περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε με το μέτρο παγώματος κάθε πιθανής αύξησης μέχρι το 2022. Από το πάγωμα προκύπτει ένα δημοσιονομικό όφελος 2,8% του ΑΕΠ. Από την ονομαστική μείωση το όφελος είναι 1,5% του ΑΕΠ. Μπορούμε διατηρώντας το πάγωμα να επαναδιαπραγματευτούμε τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή