Την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος διεθνώς "Mr. Bitcoin", που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρυσι τέτοιο καιρό με διεθνές ένταλμα ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική, δήλωσε ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Γαλλία αρνούμενος τις παραπάνω πράξεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, επισήμανε ότι έκανε «μεταφορά ηλεκτρονικού χρήματος μέσω πλατφόρμας» και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για «προσωπικές συναλλαγές», τις οποίες ο ίδιος θεωρούσε «νόμιμες».

«Εργαζόμουν μ' αυτόν τον τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κάνω συναλλαγές με Bitcoin» ανέφερε, τονίζοντας ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα -και μέχρι τη σύλληψή του- συνέχιζε να κάνει αυτές τις συναλλαγές. «Εφόσον έχω διαπράξει όλα αυτά τα αδικήματα, γιατί δεν με διώκει και η Ελλάδα;» διερωτήθηκε.

Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ο 39χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί στον Άρειο Πάγο. Ο ίδιος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι του γαλλικού αιτήματος προηγήθηκαν ανάλογα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άρειο Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή